primus_ouwelfabriek

Ouwelfabriek te Zaandam oorspronkelijk gevestigd aan de Bleekersstraat en 0pgericht in 1916 door Jan Pel.

Jan Pel was van oorsprong timmerman, en richtte in 1916 een ouwelfabriek op. Hij had vier zoons (Wijbrand 1889, Cornelis 1894, Jan 1899, Pieter 1902) en een dochter (Dirkje 1890). De oudste zoon, Wijbrand ging werken in de fabriek van zijn vader.
Vader en zoon kregen ruzie waarop Wijbrand zich terugtrok uit de fabriek en in 1929 een eigen fabriek begon: Zaano Ouwelfabriekplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigZaano Ouwelfabrieken bv

Ouwelfabriek in Zaandam. Het bedrijf werd opgericht op 3 juli 1929 door Wijbrand Pel en groeide nadien gestaag. In 1973 volgde de verplaatsing van de Prins Hendrikstraat naar de Achtersluispolder.

Het bedrijf houdt zich bezig met de productie van ouwels in alle soorten en maten en richt zich zowel nationaal als internationaal op de groothandel en de koek- en de snoepindustrie. De juridische vorm is bv. Er wordt gewerkt met eigen en vreemd kapitaal. Bij het bedrijf werkt…
1). Wijbrand was gehuwd met Greetje Grootplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigPel-Groot, Geertje

Zaandam 13 september 1889 – Ravensbrück 20 februari 1945

Geertruida Pel–Groot woont met haar man Wijnand Pel en kinderen aan de Prins Hendrikkade in Zaandam. Haar man is eigenaar van ouwelfabriek Primus, eveneens gevestigd aan de Prins Hendrikkade. Allerlei gezindten wonen er vreedzaam bij elkaar. Ook een NSB gezin, maar zonder uitzondering spelen alle kinderen met elkaar op straat.
. Tussen vader en zoon kwam het nooit meer goed, vader Jan overleed in 1940 en Wijbrand in 1942.

Naar Geertje Pel-Groot is in West-Knollendam een straat vernoemd. Zij stief op 20 feb 1945 in NAZI concentratiekamp Ravensbrück.

In 1935 fuseerde Primus met ouwelfabriek De Vrede en gingen verder onder de naam Primus Ouwelfabriek. In 1997 werd Zaano Ouwelfabriek overgenomen. In 2004 vestigde het bedrijf zij aan De Ambacht in Oostzaan, vlak bij de oprit A8.

Het bedrijf richtte zich onder leiding van Daniella Silvestri, die tot 2017 commercieel directeur was, op de internationale markt. Sinds 2017 is Wouter Smits commercieel directeur. Het bedrijf streeft naar voortdurende innovatie, zoals bijvoorbeeld het bedrukken van ouwel met eetbare inkt. Tachtig procent van de export is voornamelijk bestemd voor de Europese markt, maar ook Australië en de VS behoort tot het afzetgebied. In totaal exporteert het bedrijf naar 40 landen.

Sinds 2019 heeft Primus ook een webshop, onder de naam Primus.Direct, die zich richt op rechtstreekse levering aan de consument.

Externe links:

Website Primuswafer.com
Webshop van Primus


1)
Bron: Hanneloes Pen, Een gegeven leven. Atlas Contact, 2015
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/primus_ouwelfabriek.txt
  • Laatst gewijzigd: 2023/02/01 21:45
  • door dickwools