Zaandam, 25 november 1951 Nicolaas 'Johnny' Rep, voetballer, speelde 42 wedstrijden voor het Nederlands elftal. John Rep werd op zijn achtste jaar lid van ZFCplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigZFC

De Zaanlandsche Football Club ZFC is voortgekomen uit de verenigingen Tonido en Sport, op 4 april 1904, tijdens een openluchtvergadering aan de Haven. Tot de oprichters behoorden K. Everhard, K. en Jb. Zeulevoet, C. van der Meij en C. van Heuven.
. Op zijn zestiende debuteerde hij in het eerste elftal van deze vereniging, die toen speelde in de tweede divisie van het betaalde voetbal.

Zijn oom Jan zocht in 1968 contact met Ajax-voorzitter Jaap van Praag, met de mededeling dat er bij ZFC een geweldige voetballer in de jeugd rondliep. Cor Brom, assistent van trainer Rinus Michels, werd er een week later op uitgestuurd om Rep tijdens een wedstrijd van de interregionale jeugd tegen Haarlem op waarde te schatten. Vervolgens ontving Rep een brief thuis met overschrijvingsformulieren en maakte hij de overstap naar Ajax waar hij speelde met de iconen Johan Cruijff en Piet Keizer. Met Ajax won hij tweemaal de landstitel, de nationale beker, twee keer de Europa Cup I, twee keer de Europese Super Cup en de Wereldbeker. De finale tussen Ajax en Juventus eindigde in 1-0 door een doelpunt van Rep.

In 1973 maakte Rep zijn debuut in het Nederlands elftal; in 1974 en in 1978 werd Oranje vice-wereldkampioen met Rep in de gelederen. In 1975 vertrok de sinds 1973 in Jisp wonende Rep van Ajax naar Valencia, waar hij tot 1977 speelde. Vervolgens speelde hij voor SC Bastia (1977-1979) waar hij in 1978 de UEFA Cup-finale bereikte. Tussen 1973 en 1981 speelde hij 42 interlands, waaronder de WK-finales in 1974 en 1978.

Met Saint-Etienne (1979-1983) werd hij in 1981 kampioen van Frankrijk. In de eredivisie kwam Rep uit voor PEC Zwolle (1983-1984), Feyenoord (1984-1986) en Haarlem (1986). Haarlem-trainer Hans van Doorneveld brak met Rep na een 0-3 nederlaag tegen FC Twente. Rep kwam niet in het stuk voor. Van Doorneveld meende met Rep niet de juiste man in huis hebben gehaald. De Zaankanter speelde volgens het principe loon naar prestatie. Rep keerde vanaf 1987 weer bij ZFC terug, waarmee hij in 1990 via de fusie met ZVVplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigZVV

Zaandam 1900 - Zaandam 1990 Schutblad Jubileumeditie ZVV 50 jaar De Zaanlandsche Voetbal Vereeniging ZVV ontstond uit een fusie tussen de verenigingen Hellas (september 1896), UNI (januari 1897), Wormerveer (1897), en later 1905 Transvaal (1898 v/h de Bal en Wilhelmina), en in 1911 HAC (Handels Avond Cursus) in 1902. Het was mogelijk meer een soort samenwerking dan een echte fusie want datzelfde UNI zegde het verbond weer op in 1902.
voor de Hellas Sport Combinatieplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigHellas Sport Combinatie

Hellas Sport Combinatie is een amateurvoetbalclub uit Zaandam. Het eerste elftal van de club speelt in de derde klasse zaterdag (seizoen 2017/18).

In 1990 spraken de beide ledenvergaderingen van ZVV en ZFC zich uit voor een fusie tussen beide verenigingen. Dit leidde tot de oprichting van de huidige Hellas Sport Combinatie. Als oprichtingsdatum werd die van de oudste vereniging van de Zaanstreek aangehouden, 25 augustus 1900. ZVV verhuisde met de fusie in 1990 naar de l…
uit kwam.

Vanaf 1987 was de inwoner van Jisp werkzaam als trainer en scout bij diverse amateurclubs. Als trainer maakte hij de verhuizing van BVC Amsterdam (Beroeps Voetbal Club Amsterdam), bijnaam De Zwarte Schapen DZS, mee van Amsterdam naar Almere. Daar speelde de club een jaar als Sporting Flevoland en later onder de naam FC Omniworld. DZS degradeerde onder leiding van Rep uit de hoofdklasse en vocht zich een jaar later weer terug. Tussen 2003 en 2006 trainde hij vierde-klasser VV Texel '94. In het seizoen 2007/08 verving hij de tijdens het seizoen ontslagen trainer van RKSV Pancratius uit Badhoevedorp. Met Pancratius wist hij degradatie uit de tweede klasse tijdens de nacompetitie te ontlopen.

Rep woonde in 2010 in een sober flatje in Wormerveer en nam op advies van zijn eerste vrouw en jeugdliefde Trudy contact op met een psychiater om zijn verslaving aan alcohol aan banden te leggen. Zomer 2009 verbleef hij daarvoor in een afkickkliniek op de Veluwe. In 1994 had Trudy genoeg van zijn flamboyante levenswandel en zette hem het huis uit. Rep trok direct in bij een andere vrouw, Paula. Ze trouwden in stilte omdat Rep geen afstand kon nemen van Trudy en haar vooral niet wilde kwetsen.

Het lag nooit in zijn bedoeling Trudy en de kinderen te verlaten. In 2001 werd Sylvester geboren, zoon van Paula en Johnny Rep. Na een gecompliceerde bevalling ontstonden er spanningen. Een week nadat Sylvester uit het ziekenhuis was ontslagen, kwam Rep aangeschoten thuis, waarop ook Paula hem de deur wees. De scheiding kostte hem opnieuw een vermogen, waardoor hij zijn huis moest verkopen. Om niet dakloos te worden betrok hij, met de eveneens gescheiden ex-Feyenoorder André Stafleu, een appartement in Zaandam.

Later huurde hij een verblijf boven café-restaurant Henk-Jan Klok in De Koog op Texel, waar zijn vriend woont, de dichter Theun de Winter. Intussen ging Rep gefrustreerd door het leven. Bij het Zaandamse Hellas Sport liet hij zijn gezicht niet meer zien, temeer daar de vereniging hem negeerde als trainer; het gedenkboek over het honderdjarig jubileum repte bovendien met geen letter over de beroemdste speler uit de clubhistorie. Ook in Amsterdam werd de ontspoorde speler met een roemrucht verleden op geen enkele wijze geholpen. Ajax trekt overigens wel trainers aan op basis van een psychologische test.

Nadat Rep was getroffen door twee tia's, trok hij zich terug in het appartement van zijn dochter in Amstelveen. Jaap de Groot, chef-sport van De Telegraaf, liet Rep en Suurbier uit piëteit eredivisie-wedstrijden bezoeken in de Eredivisie om de spelers rapportcijfers te geven.

Johnny Rep, altijd goed gehumeurd, wars van sterallures, maakte altijd tijd vrij; of het nu in Jisp, Bastia, Zwolle of Buenos Aires was. Rep hield van het leven, hij zag er goed uit, de vrouwen hielden van hem. Een trainerscarrière had zijn leven in het gareel kunnen houden, hij volgde de trainerscursus met Willem van Hanegem, Arie Haan, Huub Stevens, Ronald Spelbos en Wim Rijsbergen. Rep zakte als enige maar behaalde het papier later. Ondanks het trainersdiploma en een schat aan praktijkervaring heeft alleen FC Den Bosch ooit naar hem geïnformeerd.

Augustus 2010 zag een biografie het licht over Rep, getiteld Rep, een roerig (voetbal)leven, opgetekend door Mik Schots. Een tweede biografie werd in november 2016 uitgebracht: Johnny Rep, Buitenbeentje, van schrijver van Mark van den Heuvel.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/rep.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:05
  • (Externe bewerking)