hellas_sport_combinatie

Hellas Sport Combinatie is een amateurvoetbalclub uit Zaandam. Het eerste elftal van de club speelt in de derde klasse zaterdag (seizoen 2017/18).

In 1990 spraken de beide ledenvergaderingen van ZVVplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigZVV

Zaandam 1900 - Zaandam 1990 Schutblad Jubileumeditie ZVV 50 jaar De Zaanlandsche Voetbal Vereeniging ZVV ontstond uit een fusie tussen de verenigingen Hellas (september 1896), UNI (januari 1897), Wormerveer (1897), en later 1905 Transvaal (1898 v/h de Bal en Wilhelmina), en in 1911 HAC (Handels Avond Cursus) in 1902. Het was mogelijk meer een soort samenwerking dan een echte fusie want datzelfde UNI zegde het verbond weer op in 1902.
en ZFCplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigZFC

De Zaanlandsche Football Club ZFC is voortgekomen uit de verenigingen Tonido en Sport, op 4 april 1904, tijdens een openluchtvergadering aan de Haven. Tot de oprichters behoorden K. Everhard, K. en Jb. Zeulevoet, C. van der Meij en C. van Heuven.
zich uit voor een fusie tussen beide verenigingen. Dit leidde tot de oprichting van de huidige Hellas Sport Combinatie. Als oprichtingsdatum werd die van de oudste vereniging van de Zaanstreek aangehouden, 25 augustus 1900. ZVV verhuisde met de fusie in 1990 naar de locatie van ZFC, sportpark Hoornseveld te Zaandam. Hellas Sport zag international en voormalig ZFC-er Johnny Repplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigRep, Johnny

Zaandam, 25 november 1951 Nicolaas 'Johnny' Rep, voetballer, speelde 42 wedstrijden voor het Nederlands elftal. John Rep werd op zijn achtste jaar lid van ZFC. Op zijn zestiende debuteerde hij in het eerste elftal van deze vereniging, die toen speelde in de tweede divisie van het betaalde voetbal.
weer binnen haar gelederen terugkeren op de voetbalmat.

Hellas Sport Combinatie, satellietclub van Ajax inzake jeugdopleiding, startte veelbelovend maar is nimmer tot de top van het Zaanse en Noordhollandse amateurvoetbal doorgedrongen. Het teruglopend aantal leden, de leegloop bij de jeugdafdeling en de povere resultaten van het vlaggenschip, het eerste zondag-elftal, leidde tot het besluit aan het einde van seizoen 2014/15 de zondagcompetitie te verlaten. Het zondagteam eindigde als laatste in de tweede klasse. Het zaterdagteam nam daarna de rol van het zondagteam over. Daarmee was de neergang nog niet gestopt want ook het zaterdagteam degradeerde na een jaar uit de tweede klasse.

Een te veel aan sportparken en voetbalclubs heeft drie Zaandamse clubs, Hellas Sport, Zilvermeeuwenplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigZilvermeeuwen

De Zaandamse voetbalclub ZVV Zilvermeeuwen werd opgericht op 12 maart 1920. In de seizoenen 1974/75 en 1975/76 acteerde het eerste elftal van Zilvermeeuwen in de hoofdklasse van het zondagvoetbal. Het eerste elftal van de club speelde in het seizoen 2017/18 in de tweede klasse zondag van het KNVB district West I. Tot en met het seizoen 2014/15 telde de club ook een standaard zaterdagelftal, uitkomend in de vierde klasse zaterdag.
en Zaanlandiaplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigzvv Zaanlandia

Voetbalvereniging Zaanlandia werd opgericht op 1 april 1912 als voetbalvereniging op het Blauwe Zand, gevolgd door een veld in de buurt van de Veeringstraat en sinds 1953 op het Sportpark Oostzijderveld.

In Westzaandam werd in 1912 in de Parkstraatbuurt SVK, de voorloper van Zaanlandia, opgericht. Achttien jongens uit het arbeidersmilieu konden op een grindveldje gaan spelen. Sommigen moesten daarvoor hun lidmaatschap van de duivenvereniging opzeggen, omdat ze uit financieel oog…
geïnspireerd de mogelijkheid tot fusie te onderzoeken. Sportpark Hoornseveld zou volgens plannen kunnen worden omgebouwd tot een nieuwe accommodatie waar de fusieclub gaat spelen.

In 2016 verhuisde voetbalvereniging PSZ van sportpark Jagersveld naar sportpark Hoornseveld. Er is op een aantal vlakken sprake van samenwerking met Hellas Sport. Zo delen de zaterdagclubs het terrein met elkaar en hebben de dames van deze twee clubs hun krachten gebundeld en spelen sinds het seizoen 2016/2017 in een combinatieteam onder de naam Hellas Sport/PSZ VR1. Beide clubs hebben een eigen clubhuis, uitgebaat door Hellas Sport.

Eind december 2017 gaf het bestuur van Zilvermeeuwen, na overleg met de leden, aan te willen fuseren met Hellas Sport. Zaanlandia gaf al eerder te kennen van een fusie af te zien.

Hellas Sport telt, gebaseerd op de website, in 2017 één zondagteam, zes zaterdagteams, twee damesteams, twee pupillen D-teams en een G-team. Zilvermeeuwen telde op dat moment 15 teams.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/hellas_sport_combinatie.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:08
  • (Externe bewerking)