hellas_sport_combinatie

Hellas Sport Combinatie is een amateurvoetbalclub uit Zaandam. Het eerste elftal van de club speelt in de derde klasse zaterdag (seizoen 2017/18).

In 1990 spraken de beide ledenvergaderingen van ZVV en ZFC zich uit voor een fusie tussen beide verenigingen. Dit leidde tot de oprichting van de huidige Hellas Sport Combinatie. Als oprichtingsdatum werd die van de oudste vereniging van de Zaanstreek aangehouden, 25 augustus 1900. ZVV verhuisde met de fusie in 1990 naar de locatie van ZFC, sportpark Hoornseveld te Zaandam. Hellas Sport zag international en voormalig ZFC-er Johnny Rep weer binnen haar gelederen terugkeren op de voetbalmat.

Hellas Sport Combinatie, satellietclub van Ajax inzake jeugdopleiding, startte veelbelovend maar is nimmer tot de top van het Zaanse en Noordhollandse amateurvoetbal doorgedrongen. Het teruglopend aantal leden, de leegloop bij de jeugdafdeling en de povere resultaten van het vlaggenschip, het eerste zondag-elftal, leidde tot het besluit aan het einde van seizoen 2014/15 de zondagcompetitie te verlaten. Het zondagteam eindigde als laatste in de tweede klasse. Het zaterdagteam nam daarna de rol van het zondagteam over. Daarmee was de neergang nog niet gestopt want ook het zaterdagteam degradeerde na een jaar uit de tweede klasse.

Een te veel aan sportparken en voetbalclubs heeft drie Zaandamse clubs, Hellas Sport, Zilvermeeuwen en Zaanlandia geïnspireerd de mogelijkheid tot fusie te onderzoeken. Sportpark Hoornseveld zou volgens plannen kunnen worden omgebouwd tot een nieuwe accommodatie waar de fusieclub gaat spelen.

In 2016 verhuisde voetbalvereniging PSZ van sportpark Jagersveld naar sportpark Hoornseveld. Er is op een aantal vlakken sprake van samenwerking met Hellas Sport. Zo delen de zaterdagclubs het terrein met elkaar en hebben de dames van deze twee clubs hun krachten gebundeld en spelen sinds het seizoen 2016/2017 in een combinatieteam onder de naam Hellas Sport/PSZ VR1. Beide clubs hebben een eigen clubhuis, uitgebaat door Hellas Sport.

Eind december 2017 gaf het bestuur van Zilvermeeuwen, na overleg met de leden, aan te willen fuseren met Hellas Sport. Zaanlandia gaf al eerder te kennen van een fusie af te zien.

Hellas Sport telt, gebaseerd op de website, in 2017 één zondagteam, zes zaterdagteams, twee damesteams, twee pupillen D-teams en een G-team. Zilvermeeuwen telde op dat moment 15 teams.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/hellas_sport_combinatie.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:08
  • (Externe bewerking)