Amsterdam, 28 april 1907 - Tilburg, 22 augustus 1988

Johannes Petrus Cornelis (Jan) van Riel, Beeldend kunstenaar, schilder, aquarellist, tekenaar en graficus. Jan van Riel woonde destijds, aan het begin van zijn carrière, in Zaandam. Hij werkte eerst als constructietekenaar en studeerde in 1931 aan de voorloper van de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg. Daarna vertrok hij naar het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen waar hij les kreeg van Isidore Opsomer en Jozef Peeters. In Parijs studeerde hij aan de Académie Colarossi.

Van Riel keerde terug in Tilburg en ging in de leer bij Henri Sicking en Jan van Delft. Jan van Riel wordt beschouwd als een knap vakman en werd na de Tweede Wereldoorlog bekend door zijn olieverfstukken, aquarellen, lino’s en etsen, voornamelijk expressionistische haven- en stadsgezichten, landschappen en Bijbelse taferelen met toepassing van deformaties zonder dat van abstractie kan worden gesproken.

Oktober 1953 exposeerde Jan van Riel in de Tilburgse Kunstzaal Donders. André van Strijp schreef er voor dagblad De Tijd een recensie over.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/riel.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:03
  • (Externe bewerking)