rohoorn

Snuifmolen te Westzaandam, later te Zaandijk.
De Windbriefplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWindbrief

Akte van vergunning tot het bouwen van een windmolen, waarin voorts de bepalingen omtrent het Windrecht waren geregeld.

Windbrieven waren een vereiste voor het bouwen van een molen. Desondanks zijn niet van alle bekende molens ook de windbrieven bekend. Deze zijn vermoedelijk verloren geraakt. In een aantal gevallen was de windbrief van jongere datum dan de molen zelf. De oudst bekende windbrieven met betrekking op de Zaanstreek dateren uit de 16e eeuw.
werd gegeven in maart 1752. Hij stond achter het Blauwe Arendspad. Bij de aanleg van de spoorlijn in 1868 werd hij in zijn geheel verrold. Na 1880 werd hij gebruikt als lattenzager, voor de fabricage van stopverf, en tenslotte voor het malen van specerijen. In 1904 werd hij afgebroken en naar Zaandijk overgebracht, waar hij op de schuren van oliemolen De Zwarte Ruiterplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigRuiter, de Zwarte

Oliemolen en pelmolen te Zaandijk. De eerste vermelding dateert uit 1693. In 1724 was hij reeds ingericht als olie- en pelmolen. Hij heeft gestaan aan en ten zuiden van de Sluissloot, nabij en ten westen van de spoorlijn, en werd in 1895 gesloopt.
, aan en ten zuiden van de sluissloot nabij en ten westen van de spoorlijn, werd gebruikt voor het malen van marmer tot marmerslijp. Na jaren van stilstand werd hij al ver vóór 1940 verwijderd. Lees meer over de Roohoorn.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/rohoorn.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:06
  • (Externe bewerking)