Langezwaag 24 november 1909 – Krommenie 15 oktober 1991

Schrijver van de jeugdboekenreeks de Kameleon. Hotze de Roos, timmerman, kwam in 1934 van zijn geboortestreek in Zuidwest-Friesland naar Krommenie, waar hij sedertdien bleef wonen. Kort na de Tweede Wereldoorlog schreef hij zijn eerste kinderboek, dat hij De Vrolijke Tweeling van de smederij noemde; uitgeverij Kluitman Alkmaar doopte dat om in De schippers van de Kameleon (1948). Het boek beschreef het leven van de tweelingbroers Hielke en Sietse Klinkhamer, zoons van een smid in een klein Fries dorpje aan een meer. Zij worden eigenaar van een oud, stalen duwbootje, waarin een zware automotor wordt gebouwd. Met het schip, de Kameleon, en met hun vrienden en dorpsgenoten, de molenaarszoon Kees, Louw Vrolijk, boerenknecht Gerben, veldwachter Zwart en de rijke meneer Siegerdsma beleven zij talrijke avonturen, beschreven in een serie van een kleine zestig boekjes.

De boekjes uit de Kameleonreeks worden wisselend beoordeeld. Kinderen lezen ze over het algemeen graag; de Roos werd door kinderjury's ook wel onderscheiden. Volwassenen waarderen de boekjes dikwijls minder, men noemt het taalgebruik van De Roos afgezaagd, de grapjes simpel en de verhalen clichématig. Het vrijwel volledig ontbreken van serieus te nemen meisjes en vrouwen in de boeken, wordt De Roos eveneens aangerekend. Van de Kameleon-boekjes zijn in totaal naar schatting een kleine vier miljoen exemplaren verkocht. Een aantal van zijn boeken zijn verfilmd.

Sinds 2013 wordt jaarlijks de Hotze de Roosprijsplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigHotze de Roosprijs

De Hotze de Roosprijs wordt sinds 2013 jaarlijks uitgereikt tijdens de kinderboekenmarkt op de Zaanse Schans aan een debuterend kinderboekenschrijver. Leerlingen van Zaanse basisscholen die de basis van de Zaanse kinderjury vormen, lezen ruim drie maanden lang zo veel mogelijk genomineerde boeken, zowel op papier als digitaal. Daarna brengen zij hun stem uit. Het boek met de meeste stemmen wint de Hotze de Roosprijs. De prijs is vernoemd naar de auteur van de succesvolle seri…
uitgereikt tijdens de kinderboekenmarkt op de Zaanse Schans aan een debuterend kinderboekenschrijver.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/roos1.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/14 18:17
  • door jan