Roos, Piet
Zaandam, 1870
Piet Roos Wijbrandz. kwam op molen De Veering in de leer bij zijn vader, die blokmaalder was. Van zijn 10e tot 12e jaar, nog tijdens zijn schooljaren, werkte hij 's morgens van 06.00 tot 08.00 uur op de zakjesplakkerij van Klaas Bonda in de Oostzijde en ook na schooltijd werkte hij daar van 16.30 tot 19.00 uur. Met stukwerk wist hij dan nog 60 cent per week thuis te brengen. 15.000 zakken: 4 cent de 1000. Soms wist hij 1250 half-ponds zakken per uur af te werken. Als pletjongen begon hij onmiddellijk met een 16-uurs arbeidsdag. Op deze molen vertoefde hij acht jaar en verhuisde toen naar het Rad van Avontuur aan de Noorderbrugplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigNoorderbrug
Voormalige brug over de Zaan tussen Koog aan de Zaan en `t Kalf, ten noorden van de huidige Willem Alexanderbrug. De brug werd in 1902 geopend, was 145 meter lang en was voorzien van een dubbele klapbrug met een doorvaartwijdte van 14 meter. Het was tot 1932 een.
Van daar uit begon zijn zwerftocht door het Zaanse molenland en werkte hij onder andere op de molens De Katuil, 't Windei, De Jonker, De Kaver en nog vele anderen. Op De Jonker en Rad van Avontuur werkte hij tweemaal. Van 1903-1910 werd het molenbedrijf min of meer onderbroken, toen hij te werk werd gesteld op de fabriek De Toekomst te Wormerveer. Daar hij echter in dezelfde dienstbetrekking bleef, kan van een onderbreking nauwelijks worden gesproken. Op zijn 58e verhuisde Roos naar Zaandijk, alwaar hij van 5 augustus 1922 af, als eigenaar De Koperslager beheerde.
Een molen bezitten moet in Roos van jongs af aan geleefd hebben, zijn vader, Wijbrand Roos, werd ooit tegen schappelijke voorwaarden een molen aangeboden. Hij was toen nog jong, maar vader durfde het niet aan. Ook zijn grootvader, Piet Roos, was blokmaalder op De Boer, ook wel genaamd Boerke, een molen die aan de Oostzijde bij de Sluissloot stond. Ook zijn zoon, weer een Wijbrand, kende het molenaarsvak volkomen, maar ontpopte zich later meer als handelsman.
In zijn woonhuis aan de Talmastraat 22 te Zaandijk getuigden tal van schilder- en tekenstukken van zijn grote verknochtheid aan de molen. Van de kunstschilders Kees Bolding en Beering hangen mooie stukken van zijn huidige molen, terwijl Gerrit Mol van een ansichtkaart een aardig verfdoekje reproduceerde.
Piet Roos herdacht te Zaandijk op 1 mei 1942 de dag waarop hij vóór 60 jaar in een molen werd te werk gesteld.