Dr. Willmar Schwabe BV, fabriek van homeopathische geneesmiddelen, aanvankelijk gevestigd te Zaandam, in 1981 verplaatst naar Alkmaar. De basis voor het bedrijf werd in maart 1899 gelegd toen apotheker drs. F. van Dijk van de Hertenapotheek, gevestigd aan de Westzijde 152 te Zaandam, de Nederlandse vertegenwoordiging kreeg van de fabriek in homeopathische geneesmiddelen firma Dr. Willmar Schwabe te Leipzig.

In 1903 verhuisde Van Dijk de apotheek naar het adres Westzijde 118. In 1910 werd de vertegenwoordiging van Schwabe omgezet in een filiaal. Van Dijk begon nu ook met de bereiding van de homeopathische geneesmiddelen van Dr. Willmar Schwabe. In 1914 was er behoefte aan meer ruimte en werd het pand Westzijde 116 gekocht. Daarna volgden de bouw van een apart pakhuis en in 1945 een aan- en verbouw, waardoor het pakhuis met Westzijde 118 een geheel vormde.

Na de Tweede Wereldoorlog werd het bedrijf een zelfstandige Nederlandse NV, later omgezet in BV. Het in de oorlog verbroken contact met het inmiddels naar Karlsruhe overgeplaatste Duitse bedrijf werd hersteld en tussen beide bedrijven bleef een nauwe samenwerking bestaan, op het gebied van research en know-how. In 1965 werd het in Den Haag gevestigde bedrijf Homeopathie Voorhoeve NV overgenomen en naar Zaandam overgeplaatst. Sindsdien verzorgt deze inmiddels in een BV omgezette vennootschap de aflevering van homeopathische geneesmiddelen van beide bedrijven onder de gezamenlijke merknaam VSM Geneesmiddelen BV (VSM: Voorhoeve-Schwabe-Merk).

Oorspronkelijk was het bedrijf te Zaandam gespecialiseerd in de bereiding van homeopathische geneesmiddelen uit planten, dierlijke grondstoffen en mineralen. Na de overname van Voorhoeve concentreerde Schwabe zich ook op de fytotherapeutica, de productie van geneesmiddelen uit plantaardige grondstoffen. Gebrek aan ruimte deed zich in 1978 gelden. In Westknollendam werd een bedrijfshal gehuurd voor productie en opslag. Ook dat bleek onvoldoende te zijn. Zaandam bood geen verdere uitbreidingsmogelijkheden, zodat in 1979 het besluit viel in Alkmaar een nieuw complex te bouwen met daarbij de aanleg van een kruidentuin van 5.000 vierkante meter. Dit vergde een investering van f 6 miljoen gulden. De nieuwe bedrijfsruimten werden in 1981 in gebruik genomen.

Schwabe houdt zich bezig met de productie van homeopathische en fytotherapeutische geneesmiddelen en richt zich uitsluitend via officiële farmaceutische kanalen op de Benelux. Via voorlichting aan medische studenten, artsen en andere belangengroepen heeft Schwabe er mede toe bijgedragen, dat de homeopathie in ons land bekendheid heeft gekregen. Bij VSM-Alkmaar waren in 1991 circa 190 personen in dienst.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/schwabe.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:06
  • (Externe bewerking)