sinfonietta

Sinfonietta is het gevorderde jeugdorkest bij FluXusplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigFluXus

Het FluXus-logo uit 2001 De Zaanstreek maakt in 2001 kennis met een nieuwe stroming: FluXus, Centrum voor de Kunsten waar behalve muziekonderwijs, -beoefening en -uitvoering, ook in ruime mate cursussen en workshops met betrekking tot beeldende kunsten en theaterkunstuitingen op het (les)programma staan. Het centrum richt zich tevens op fotografie, dans, musical, proza en poëzie.
, waar jonge strijkers en blazers samen kunnen musiceren op hoog niveau. Onder leiding van Julia Barnes wordt gewerkt aan klankvorming, verschillende muziekstijlen en technieken van het samenspel. Ook flashmobs en collectieve improvisatie horen tot de mogelijkheden want het nieuwe klassiek is ook experimenteel!

Het strijkersorkest bestaat uit 14 jonge strijkers: 8 violisten, 1 altvioliste, en 6 celli. Nieuwe strijkers zijn zeer welkom! Leeftijd 8-16 jaar. Sinfonietta speelt muziek met minstens drie voortekens en in alle maatsoorten. Violisten spelen tot in de derde positie en bij de eerste viool kan het nog hoger worden.

Blazers zijn welkom bij het symfonische repertoire. Dat kan muziek van Brahms, Beethoven of Haydn zijn, modernere muziek of filmmuziek. Repetities met blazers worden per concert afgesproken. Vaak werkt Sinfonietta samen met Poelie Andriessen en haar Ensemble voor Volwassenen, waar eerst wordt gerepeteerd voordat het samen komt met de strijkers van Sinfonietta.

De leerlingen spelen in 2018 muziek van Franz Jozef Haydn, Symfonie nr. 47 in G, Sant Martí del Canigo van Pau Casals in samenwerking met leerlingen uit het Spaanse Valls, Catalonië, waar de Zaanse leerlingen eerder een bezoek brachten. Een tegenbezoek van de Spaanse leerlingen van muziekschool Robert Gerhard volgde in april 2018, waar een vriendschapsconcert deel uitmaakte van het bezoek. Stukken van Bach, Vivaldi en de Catalaanse componist Robert Gerhard werden gezamenlijk uitgevoerd in de Koogerkerk.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/sinfonietta.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:05
  • (Externe bewerking)