sjoelen

Sport, die meer als gezelschapsspel wordt beoefend dan in toernooi- of competitieverband. In de Zaanstreek wordt sinds 1976 in clubverband gesjoeld.

Het spel sjoelen ontstond waarschijnlijk (in rudimentaire vorm) op schuiten in de 17e eeuw. Passagiers doodden de tijd door met munten op een doel te mikken. Aangezien de munten nog wel eens overboord vlogen, werden deze later vervangen door houten schijven. De oudste Zaanse sjoelvereniging is het in 1976 opgerichte Zaanstad.

Deze vereniging kwam voort uit het jaarlijks gehouden sjoeltoernooi van De Typhoon, Dagblad voor de Zaanstreek, dat vele deelnemers trok. De organisator van het Typhoon-toernooi wordt bij Zaanstad jaarlijks geƫerd door het naar hem vernoemde Schuddeboom-toernooi.

De tweede Zaanse sjoelvereniging is De Zaanse Schuivers en werd in 1980 opgericht. De leden van beide verenigingen (Zaanstad circa 80; De Zaanse Schuivers circa 40) beoefenen de sport voornamelijk voor de gezelligheid. Desondanks wordt met regelmaat aan toernooien deelgenomen en speelt men sinds het midden van de jaren tachtig mee in de Interclub competitie.

  • sjoelen.txt
  • Laatst gewijzigd: 2016/04/24 13:44
  • (Externe bewerking)