soeters_sjoerd

Sjoerd Soeters

(Nes, 2 augustus 1947)

Sjoerd Soeters. Bron Wikimedia Commons

Sjoerd Soeters is een architect en ereburgerplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigEreburgers

Personen die op grond van bijzondere verdiensten door de verschillende Zaangemeenten werden onderscheiden met een erepenning en dientengevolge in het spraakgebruik 'ereburger' werden genoemd.

De in 1974 gevormde gemeente Zaanstad wijkt wat dit betreft af; deze gemeente maakt een duidelijk onderscheid tussen het toekennen van de erepenning en het ereburgerschap. Slechts vier personen
van de gemeente Zaanstad. Hij is in de Zaanstreek voornamelijk bekend van het project inverdanplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigInverdan

Inverdan, een oud Zaans woord dat betekent: Afwijkend geplaatst van de bebouwing: meer naar achteren. In Zaandam is deze bijna vergeten term weer afgestoft en wordt sinds 2003 gebruikt als titel voor het ingrijpende en soms grensverleggende stedenbouwkundig herontwikkelingsprogramma voor het centrum van Zaandam. Architect van Inverdan is Sjoerd Soeters.
, waar hij supervisor van was en als architect van het nieuwe stadhuis bij station Zaandam.

Soeters heeft een belangrijke stempel gezet op de vernieuwing van het stadshart van Zaandam. “Soeters heeft Zaanstad voor altijd op de kaart gezet, nationaal en internationaal”, aldus het college van B&W in een toelichting bij de benoeming tot ereburger.
Soeters verwierf met zijn bureau verder de opdracht om 250 woningen te bouwen op de voormalige locatie van het Zaans Medisch Centrumplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigHeel, de

nalezen

De Heel, middelgroot ziekenhuis (500 bedden) met een functie voor de gehele Zaanstreek, ontstaan uit een fusie tussen het Johannes- en het Juliana-ziekenhuis, sinds 1987 geheel voltooid en gevestigd aan de Koningin Julianaweg te Zaandam.

In 1974 leidden onderhandelingen tot het besluit het confessionele Rooms-Katholieke Johannes-ziekenhuis en het algemene Juliana-ziekenhuis samen te voegen. Beide hadden een voorgeschiedenis die leidde tot afzonderlijke nieuwbouw in respec…
.

Soeters studeerde bouwkunde aan de Technische Hogeschool Eindhoven. Hij begon daarna bij architectenbureau VDL in Amsterdam. Vier jaar later, in 1979, richtte Soeters samen met zijn vrouw Merle Soeters-Stefels zijn eigen architectenbureau op.
Op 1 januari 2019 ging hij samenwerken met het architectenbureau MOPET van Joep Mollink onder de naam Mollink Soeters PPHP.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/soeters_sjoerd.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:03
  • (Externe bewerking)