Vrouwenvereniging, opgericht in 1956 te Zaandam. Het Soroptimisme stelt zich onder meer ten doel: het bevorderen van het op moreel hoogstaande wijze uitoefenen van beroep en functie; het bevorderen van daadwerkelijke erkenning van de rechten van de mens, in het bijzonder die van de vrouw; het levendig houden van de geest van hulpvaardigheid en van begrip voor de medemens, het bevorderen van goede intemationale verstandhoudingen.

De Soroptimistclub Zaanstreek is aangesloten bij de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en de Nederlandse Antillen, die weer is aangesloten bij de Europese Federatie van Soroptimistclubs. Deze Federatie is lid van de wereldorganisatie Soroptimist International.

Leden van de soroptimistclubs moeten minstens 20 uur per week in een beroep werkzaam zijn waarbij ook huisvrouw geldt als een beroep, elk beroep kan slechts éénmaal in een club zijn vertegenwoordigd. Het bevorderen van emancipatie, zodanig dat in de samenleving gelijke kansen bestaan en dat mensen naar capaciteiten en niet naar sekse worden beoordeeld, is één van de belangrijke doelen van het Soroptimisme. De Soroptimistclub Zaanstreek was vertegenwoordigd bij de in 2002 opgeheven Federatieve Vrouwenraad Zaanstadplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigVrouwenraad Zaanstad, Federatieve

Federatieve Vrouwenraad Zaanstad, in 1977 ontstaan als bundeling van de toen bestaande Vrouwenraden in Zaandam, Wormerveer en Assendelft, waarbij zich een jaar later ook die uit Krommenie aansloot. Daarvóór ging de organisatie door het leven als Nederlandse Federatie Vrouwelijke Vrijwillige Hulpverlening afdeling Zaandam.
.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/soroptimistclub.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:06
  • (Externe bewerking)