Beheersmaatschappij te Zaandam, met als werkmaatschappijen Autospits BV, Rentaspits BV en Reklaspits BV. In 1926 begon de Zaandammer Albert Spits (1904-1996) een wagenmakerij in de Houtrakpolder aan de overzijde van het Noordzeekanaal, tegenover de Nauernasche Polder. In 1931 ontwikkelde Spits een platte boerenwagen, smal voor zwaar vervoer en breed voor licht vervoer, met een onderdoordraaiend 'voorstel'. Zijn ontwerp was succesvol, talrijke boeren lieten hun wagens door Spits ombouwen. Vervolgens ontwikkelde Spits een sorteer- en leescombinatie voor pootaardappelen, met een lengte van ongeveer 18 meter.

Als proef ontwierp en bouwde hij een vorstvrije aardappelhut, met een capaciteit van circa 5000 hl. Inmiddels was Spits ook carrosserie-bouwer geworden. In 1936 werd het bedrijf in verband met verbreding van het Noordzeekanaal uit de Houtrakpolder verplaatst naar de Westzanerdijk 265 te Zaandam.

Na de oorlog groeide het carrosserie-bedrijf, maar daarnaast werden ook kantoorkasten naar eigen ontwerp vervaardigd. Het bedrijf hield zich, toen het wagenpark in Nederland groeide, steeds meer bezig met het herstel van autoschades. Als carrosserie-bouwer verdween Spits naar de achtergrond.

In 1961 werd een nieuwe plaatwerkerij gebouwd, in 1966 stond een nieuwe spuiterij in de steigers en in 1970 een nieuwe eindmontagehal. Het bedrijf, uitgegroeid tot een onderneming met circa 40 medewerkers werd in 1967 omgezet in nv Autospits. Een jaar later zag autoverhuurbedrijf Rentaspits het licht, en in 1972 volgde de oprichting van Reklaspits BV. Deze onderneming hield zich bezig met (auto)belettering, lichtreclame, decoraties, bewegwijzering en zeefdruk. Eind jaren zeventig en begin jaren tachtig groeide het bedrijf gestaag en werden o.a. Luchthaven Schiphol, Floriade, Albert Heijn, Miro’s, Alberto’s en AC restaurants voorzien van alle mogelijke reclamevormen. Hiervoor werd een pand aan de Aris van Broekweg te Zaandam aangekocht.

Autospits-Rekreatie, gestart in 1976 met de verkoop en verhuur van (vouw)caravans, boten en accessoires, werd geen succes en na twee jaar beëindigd. In 1976 werden Autospits en Rentaspits ondergebracht in een pand aan de Paltrokstraat te Zaandam, in dat jaar werd ook Spits Beheer BV opgericht, met daaronder de werkmaatschappijen. In 1982 volgde de aankoop van ruim 10.000 vierkante meter grond van Houthandel Simonszplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigSimonsz, Jan

Zaandam, 11 februari 1916 - Zaandam, 4 oktober 1999

Johannes (Jan) Simonsz, houthandelaar, raads- en statenlid voor de VVD, voorzitter Kamer van Koophandel. Jan Simonsz werd na zijn opleiding aan de Technische Hogeschool te Delft opgeroepen door de Koninklijke Marine. Doordat hij tijdens de oorlog in Engeland verbleef duurde zijn diensttijd zeven jaar. Na de oorlog werd hij in 1950 tot directeur benoemd bij het familiebedrijf
, aan de Provincialeweg te Zaandam. In een nieuw gebouwd pand waarmee een investering van circa f 2 mln was gemoeid, werden daar alle activiteiten ondergebracht. In 1991 waren ruim 70 personen bij de drie werkmaatschappijen in dienst; de geconsolideerde omzet bedroeg circa f 8 mln.

In 1989 werd Autospits BV overgenomen door Care Schadeservice gevestigd aan de Schellingweg 11 te Zaandam. Care Autoschade sloot op 9 januari 2017 haar deuren vanwege een faillissement waarbij veertien medewerkers hun baan verloren. Het familiebedrijf Martin Schilder Groep nam de failliete boedel over waarmee vier van de ontslagenen weer aan de slag konden bij het bedrijf.

De groei van Reklaspits was in 2004 nog niet ten einde en volgde een verhuizing naar een locatie aan de Industrieweg 59 te Wormerveer in een 2400 vierkante meter groot bedrijfspand met ca. 40 medewerkers. Reklaspits verzorgt alle facetten voor Formulestyling, Bewegwijzering & Lichtreclame, van advies & ontwerp tot en met productie, installatie en het onderhoud. Door een projectmatige, klantgerichte en innovatieve aanpak, eigen productie en montage wordt een hoge kwaliteit in combinatie met korte doorlooptijden gerealiseerd.

Het bedrijf heeft inmiddels de (re-)styling op haar naam staan van landelijke winkelketens als de C1000 supermarkten, DA drogisterijen en Gall & Gall, het Albert Heijn-hoofdkantoor in Zaandam, het Atrium in Amsterdam, Capgemini, Fortis, KPN, Kluwer en het Schuitema-hoofdkantoor langs de A1 bij Amersfoort. Ook overheidsinstanties als de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag en diverse ministeries weten de weg dankzij Reklaspits te vinden. Wie rondloopt in Batavia-stad of het Koninklijk Theater Carré, kijkt op de borden van Reklaspits. In onderwijs- en zorginstellingen zoals het Spaarne Ziekenhuis in Haarlem, Sanquin, het Slotervaart- en het VU-ziekenhuis wordt de weg gewezen via de borden en verwijzingen van Reklaspits.

In 2008 volgt certificatie volgens ISO 9001 en VCA-normen. Per 1 januari 2009 nam de Sens Groep uit het Drentse Dalen een 100 % belang in de branchegenoot Reklaspits. Met behoud van eigen naam en identiteit boden de verschillende bedrijven hun activiteiten gecombineerd aan. Dat gebeurde onder de paraplu van het moederbedrijf, de Sens Groep.

Een management buy-out, eind 2011, zorgde er voor dat Reklaspits in Wormerveer weer op eigen benen kwam te staan. Het betrof een management buy-out door het bestaande management, bedrijfsleider Edwin de Groot en hoofd productie en planning René Roding. De overname door de Sens Groep liep niet zoals verwacht op het gebied van synergie. De buy-out was een verrassende wending na de bedrijfsovername door de Sens Groep. Leo Sens kocht in 2009 verschillende bedrijven aan, waaronder Reklaspits. Een stuk synergie dat hij voor ogen had, kwam niet van de grond.

De Sens Groep focuste zich hoofdzakelijk op retail, terwijl Reklaspits zich toespitste op lichtreclame en bewegwijzering, met retail als zijtak. In de praktijk kwam Reklaspits als bedrijf niet goed tot haar recht. Daarom werd besloten om op eigen benen verder te gaan. De bedrijfsovername bracht geen merkbare veranderingen met zich mee. Inhoudelijk veranderde er niets. Alleen de aandelen veranderden van eigenaar.

In 2013 volgt een besluit tot certificeren volgens MVO prestatieladder trede 3.

Reklaspits is in 2016 uitgeroepen tot ‘Best Presterende Werkgever in de categorie ‘Signbranche’. Daarmee is zij automatisch genomineerd voor de Nationale Business Succes Award 2016.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/spits.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:02
  • (Externe bewerking)