E.G. van de Stadt & Partners, in 1974 door Ericus (Ricus) Gerhardus van de Stadt (Zaandam, 4 februari 1910 – Heiloo, 7 september 1999) opgerichte vennootschap van jachtontwerpers. Ricus groeide, na een opleiding HTS uit tot grondlegger en ontwerper van de industriële jachtbouw in Nederland. Zijn voorkeur ging uit naar recreatievaartuigen, in het bijzonder zeilschepen.

In 1936 maakte hij deel uit van de Olympische Spelen als reserve voor de Olympia-jol. Drie jaar later ontwierp hij de succesvolle open zeilboot de Valk in opdracht van de firma Bruynzeel om de mogelijkheden van hun nieuwe product hechthout te demonstreren. De Valk werd evenals een polyester variant, de Polyvalk, gerekend tot één van de populairste open zeilboten op de Nederlandse wateren.

In een later stadium ontwierp Van de Stadt voor Cees Bruynzeel een zeewaardige raceversie van de Valk, de Zeevalk. In 1951 won deze versie de Fastnet race. In 1958 volgde de Pionier, een 9 meter lange zeilboot van nieuw polyester. Het ontwerp werd een groot succes door tal van internationale wedstrijden te winnen.

Enkele andere boten die Van de Stadt ontwierp zijn de Efsix, de Stern, de Schakel, de Spanker, de Trintella 1 en 1a, de Randmeer en de Wibo. Kenmerkend voor de ontwerpen van Van de Stadt zijn durf, eenvoud en goede zeileigenschappen.

Vanaf begin jaren 60 waren er tussen de Scheepswerf van de Stadt en enkele Japanse werven contacten en contracten geweest over de bouw van zeiljachten naar ontwerp van Van de Stadt. Als gevolg van taalmoeilijkheden en de grote afstand bleek geregeld contact niet realiseerbaar en werd een Japanner, Katsunori Ohashi, in Zaandam tot jachtontwerper opgeleid. Daarna volgde de oprichting van Van de Stadt en Ohashi te Tokio, waarin Van de Stadt Jachtontwerpers een meerderheidsbelang kreeg. Het bedrijf staat niet alleen in Europese watersportkringen, maar ook in Noord- en Zuid-Amerika, Australië en het Verre Oosten bekend onder de naam Van de Stadt Design.

Zijn werf werd in 1973 door Dehler Jachtbouwplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigDehler Jachtbouw BV

Voorheen E.G. van de Stadt. Jachtbouwbedrijf te Zaandam, onderdeel van Dehler Bootsbau te Freienohl uit West-Duitsland. Het bedrijf werd opgericht in 1933 door E.G. van de Stadt, die aan de Zuiddijk te Zaandam begon met de bouw van kano's en kleine zeilboten. In 1939, toen Van de Stadt al naam gemaakt had met de bouw van Draken, Pampussen en Twaalfvoets-jollen, ontwierp hij voor houtwarenfabrikant/zeiler
overgenomen. De BV Van de Stadt & Partners en de al eerder gevormde BV Van de Stadt Jachtontwerpers verhuisden van de Zuiddijk in Zaandam naar de Zaanweg in Wormerveer en later als een BV (Partners) naar de Industrieweg.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/stadt1.txt
  • Laatst gewijzigd: 2022/08/19 05:20
  • door zaanlander