Zaandijk, 23 oktober 1893 - Wormer, 6 maart 1960

Affiche voor een tentoonstelling in het Molenmuseum. Bron: Gemeentearchief Zaanstad

Jakob (Jaap) Kaal, beeldend kunstenaar, schilder en tekenaar. Jaap Kaal kreeg schilderlessen van Freek Engel en volgde avondlessen aan de rijksacademie in Amsterdam. Hij werkte in Zaandijk, Zaandam en voornamelijk Wormerveer. Zijn landschappen, stillevens en portretten zijn van expressionistische aard en worden gekenmerkt door sober en somber kleurgebruik. Kaal, ook een verdienstelijk cellist, kon niet van de kunst leven en werkte daarom jarenlang als constructeur-machinetekenaar. Hij gaf onder meer les aan Willem Aten en Adriaan Bosboom.

Na het overlijden van zijn vader in 1895 en van zijn moeder in 1898 werd hij tot zijn 21e opgenomen in het Weeshuis te Zaandijk. Na de lagere school ging hij werken bij Machinefabriek Duyvis in Koog aan de Zaan waar hij een opleiding kreeg tot technisch tekenaar. Kaal doorliep verder de Burgeravondschool in Zaandam waar hij les kreeg van Freek Engel. In 1916 ging hij naar de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam.

In de jaren 20 exposeerde Kaal diverse keren bij kunstenaarsvereniging Sint Lucas en tien jaar later bij Arti et Amicitiae. Na de Tweede Wereldoorlog nam hij ontslag als technisch tekenaar om zich volledig op zijn schilderwerk te kunnen concentreren.

In 1948 kreeg hij een tentoonstelling in het Vondelpark Pavillioen in Amsterdam. Hij weigerde deel te nemen aan de Contraprestatie of de BKR. In 1954 trad hij in het huwelijk met Anneke Kolijn. Twee jaar later exposeerde 30 schilderijen en 35 tekeningen bij de Rotterdamse Kunstkring.

Literatuur over Jaap Kaal

  • Adriaan Bosboom 'Jaap Kaal, een inleiding tot zijn werk' (Uitgeverij Heijnis, Amsterdam, 1965). Met 29 door Peter Marcuse gemaakte zwart-wit foto’s van schilderijen en tekeningen.
  • Henk Heijnen 'Kunst zonder rugwind, Zaanse schilderkunst 1600-1950' (Stichting Uitgeverij Noord-Holland, Wormer, 1999)
  • Paul Op de Coul (red.), Lies Netel en Henk Heijnen 'Een schilder in dialoog met de traditie (Stichting Uitgeverij Noord-Holland, Wormer, 2008)

Externe Links:

  • kaal1.txt
  • Laatst gewijzigd: 2019/05/09 22:22
  • door jan