steenbakker_-_krijger_maartje

Wormerveer, 22 september 1944 – Wormerveer, 29 december 2017

Maartje Krijger tosst voor de wedstrijd tussen de aspiranten van VVZ en ZVV

Maartje Krijger, moeder van twee kinderen, voetbalscheidsrechter, volleybalster, penningmeester, secretaris, omroepster, sfeermaakster en Koninklijk onderscheiden, zorgde vanaf 1961 als één van de eerste generatie vrouwelijke scheidsrechters in ons land voor een kanteling in het denken over voetbal. In Noord-Holland, waar men al enige tijd bezig was in deze richting te experimenteren, speelde Maartje Krijger uit Wormerveer een voortrekkersrol.

In Wormerveer werden door het beurtelings leiden van een jeugdwedstrijd proeven van praktische bekwaamheid afgelegd. De wedstrijd was streng geheim gehouden, maar er moet een lek zijn geweest. Een dankbaar publiek, voornamelijk bestaande uit mannelijke kenners, sloeg de prestaties van de fluitistes gade.

Maartje Krijger, afkomstig van QSC en Klaske Stolp en Toos Mol uit de Koogse KFC-gelederen slaagden op 18 november 1961 cum laude voor het examen van voetbalscheidsrechter. Het schriftelijk examen leverde 95% aan goede antwoorden op, een resultaat dat de meeste mannelijke kandidaten niet behaalden. De drie Zaansen waren niet de eerste vrouwelijke scheidsrechters. Enkele vrouwen uit Alkmaar hadden de primeur. In de kop van Noord-Holland leidden zij jeugdontmoetingen, echter alleen bij clubs waar de accommodatie aan speciale eisen voldeed.

In Zaandam liet zij de aanvoerders van de aspirantenploegen van ZVV en VVZ op 10 november 1962 tossen voor een wedstrijd die zij als arbiter zou leiden. De bondsvergadering van de KNVB besloot daarop in 1963 dat ook vrouwen zich bij de KNVB konden aansluiten en tevens in de gelegenheid werden gesteld voetbalwedstrijden te leiden. De dames traden officieel op in de competitie, zij het voorlopig voor jeugdwedstrijden.

QSC

Maartje was van grote waarde voor QSC. Zij verzorgde jarenlang iedere week de jeugdverslagen in het clubblad van Q. Daarnaast maakte zij deel uit van de jeugdcommissie waar echtgenoot Jan Steenbakker de voorzitter van was. Zij verrichte veel kantinewerk en was altijd betrokken bij festiviteiten. Op zondag vervulde zij de rol van omroepster tijdens wedstrijden van het eerste elftal. Vanwege haar enorme verdiensten verwierf zij de titel erelid. De KNVB benoemde haar tot Bondsridder.

KDS

In sportief opzicht beschikte zij over een brede belangstelling . Niet alleen als fanatiek volleybalster bij KDS waarvan zij tot de oprichters behoorde maar was ook als secretaris en penningmeester. Zij was de drijvende kracht achter de jaarlijkse huis-aan-huis bollenverkoop. De fusie van KDS tot VVC betekende als erelid van KDS tevens het afscheid van haar volleybalactiviteiten. Ook bij volleybalvereniging KDS werd zij benoemd tot erelid. Door Hare Majesteit werd zij Koninklijk onderscheiden met een lintje.

Hallo lieverd

Na de fusie die leidde tot Fortuna Wormerveer bleef de club hoog in het vaandel staan. Maartje was waar mogelijk trouw supporter en altijd belangstellend. Jan bleef actief en kon rekenen op haar steun. Dat kon hij ook als Goedheiligman waarbij Maartje in hun huis aan de Begoniastraat menig verkleedpartij als perfecte gastvrouw begeleidde. Daar zal zij menigmaal haar favoriete uitdrukking ‘Hallo lieverd’ hebben gebezigd als er zich weer een Pietermanknechtje kwam melden.

Klinkenberg

Naast al haar werk voor de voetbalclub was zij ook het visiteplaatje van constructiebedrijf Klinkenberg aan het Noordeinde. Haar altijd vrolijk gezicht en opgewekte karakter zorgde daar voor de juiste sfeer. Zij was de spil waar het om draaide als het om sociale zaken ging.

  • steenbakker_-_krijger_maartje.txt
  • Laatst gewijzigd: 2018/02/03 19:18
  • door zaanlander