Westzaan, 1958

Wiske Sterringa is de schrijfster van Zaans Vuur waarvan de uitvoering in 2014 in het Zaantheater plaats vond dankzij de bijdrage van 590 donateurs. Zonder hen was Zaans Vuur er niet geweest. Sterringa schreef onder andere de Zaanse locatievoorstellingen VIVO, Maria Maria en Cor Bruijn en de succesvolle Zadelpijn-voorstellingen. Ze is geboren en getogen in Westzaan.

Wiske stuurde in 2004 theatergroep Wederzijds aan in een op de arbeidersromans van schrijver Cor Bruijn uit Wormerveer gebaseerd theaterstuk. De Poelboerderij vormde het decor voor 'Keteltje', bij rijstfabriek Lassie werd 'De Zaadsjouwers' uitgevoerd, De Bonte Hen vormde het decor van het boek ‘Strijd om de Eenhoorn’ dat daar ook op de planken werd uitgevoerd.

In 2008 sloot regisseur Bruun Kuijt zich aan die geregeld met producties door het land trekt. De twee waren verantwoordelijk voor de vrolijke muziektheatervoorstelling 'Mariamaria', gebaseerd op de geschiedenis van Verkade die zich afspeelde in de in 2018 gesloopte voormalige beschuitfabriek ‘De Witte Olifant’ van Hille aan de Oostzijde 287, ooit geducht concurrent van Verkade. Een voorstelling waarin niet toevallig de toenmalige Verkade Harmonie een muzikale rol speelde. Familievoorstellingen op locatie waarin de geschiedenis van gewone mensen centraal staat.

In 2012 speelde zich Vivo af, naar de naam van een verdwenen kruidenier in de Rosmolenbuurt. Ook hier acteerden gewone mensen, een ad-hoc gevormd koor van amateurzangers. Doorgaans is een grote ploeg vrijwilligers bij de uitvoeringen betrokken. Voor het spel trekt het Zaanse duo echter door de wol geverfde professionele acteurs aan. Zo ontstaan er kwalitatief goede voorstellingen in de Zaanstreek over en voor Zaankanters.

  • sterringa_wiske.txt
  • Laatst gewijzigd: 2018/05/15 21:32
  • door zaanlander