De bakkerij van Swart Vicomte aan de Westzanerdijk omstreeks 1940

Van oorsprong twee onafhankelijke banketfabrieken te Zaandam en Westzaan, vanaf 1956 samengevoegd tot één bedrijf, aanvankelijk onder de naam Swart & Zn BV, na de fusie met Enkhuizer banket BV in 1986 onder de huidige naam.

In 1904 startte Thijs Swart een banketbakkerij in de Prinsenstraat. In 1919 ging hij samen met zijn neef een vennootschap onder firma aan. Bakkerij De Twee Trommels. De naamgeving was afgeleid van de wijze waarop in die jaren de koek werd verkocht. Men ventte de koek langs de deur uit met een houten juk, aan beide zijden voorzien van een koekblik.

De vof werd in 1934 omgezet in een NV. In de oorlogsjaren overleden de stichter en zijn zoon. Het voortbestaan van het bedrijf kwam in gevaar, daar de kleinzonen te jong waren om de zaak over te nemen. Voor de leiding werd een procuratiehouder benoemd. De bevriende familie Schoemaker-Roem stak geld in het bedrijf en kwam in het bezit van het totale aandelenpakket. Het bedrijf beschikte in deze periode over drie staalbandovens en produceerde zo'n 40 soorten koekjes.

IJskarretjes

Bij het in 1905 gestarte Westzaanse bedrijf Vicomte aan de Overtoom, gespecialiseerd in ijs- en gevulde, onder andere frou-frou en mokka, wafels en in eigendom van de families Hildering en Oostbree, deed zich een vergelijkbare ontwikkeling voor. In 1956 kwam de familie Schoemaker ook hier in het bezit van alle aandelen en benoemde Frederik Dirk Heineman (1909-1975) als directeur voor beide bedrijven. In de jaren '60 kwamen de ijsfabrieken in ontwikkeling. Als gevolg hiervan verdwenen de ijskarretjes en verminderde het gebruik en de verkoop van ijswafels.

Swart specialiseerde zich in een productielijn voor lange vingers. In 1974 verwoestte een grote brand de koekfabriek van Swart. Bij de herbouw vond een reorganisatie plaats. Vicomte BV werd gesloten. Swart startte met Melba-toast, maar wegens onvoldoende resultaat werd de productie in 1983 gestaakt. In hetzelfde jaar neemt Swart Vicomte directeur Adriaan Martinus Dolmans (1937-1993) het aandelenpakket van de fabriek over. Dolmans heeft plannen met de fabriek die hij kan uitvoeren als de banketfabriek zelfstandig wordt. Houdstermaatschappij Schoemaker Beheer wil van de banketfabriek af omdat deze niet past in haar streven naar een verdere internationale expansie. Schoemaker Beheer is tevens eigenaar van cacaofabriek Jan Schoemaker en de internationale handelsonderneming Plate en Van Heusde. De naam Swart-Vicomte bleef wegens bekendheid gehandhaafd.

Enkhuizer Banket

In 1986 nam de Zaanse koekjesfabriek alle aandelen over van Enkhuizer Banket, producent van koek en als bekendste product de jodekoek en cake-producten met creme-vulling en marsepein coating. De banketbakkers hopen door de fusie sneller te kunnen groeien, vooral door de export meer aandacht te geven, maar ook door vernieuwing van hun producten. Beide bedrijven bleven onder eigen naam voortbestaan.

In 1990 zijn management, verkoop en productie van lange vingers in Zaandam en overige productie in Enkhuizen geconcentreerd. De jaarlijkse productie lange vingers werd voor 45% in Nederland afgezet aan het grootwinkelbedrijf, het vrijwillig filiaalbedrijf en aan inkoopverenigingen. De voornaamste exportlanden zijn Engeland, België en Duitsland.

Enkhuizer Banket verliet het stadscentrum van Enkhuizen voor een nieuw ƒ 20 miljoen kostend complex net buiten Enkhuizen in 1993. Het bedrijf was vanwege krappe behuizing gedwongen te vertrekken uit het centrum van het Zuiderzeestadje. Het nieuwe complex op 35.000 vierkante meter grond bevat bestaande gebouwen als magazijnen en kantoren en een nieuw gebouwde bakkerij. Met toekomstige uitbreidingen is rekening gehouden.

Houdstermaatschappij Vicomte Holding besloot de commerciële activiteiten van Swart Vicomte naar de nieuwbouw in Enkhuizen over te brengen. Swart blijft verantwoordelijk voor de productie van lange vingers en de administratie van de twee bedrijven. Zowel in Zaandam als in Enkhuizen werken 65 mensen. Er worden 2 miljoen lange vingers per dag geproduceerd, op jaarbasis lopen 80 miljoen stuks jodenkoeken van de band.

Lotus Bakeries

In 1998 werd Swart Vicomte BV met de Enkhuizer Banket Fabriek overgenomen door het Belgische Lotus Bakeries, opgericht in 1932 te Lembeke.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/swart2.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:06
  • (Externe bewerking)