De Nederlandsche Tafelronde, organisatie van ruim 200 service-clubsplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigService-clubs

Sociëteit-achtige verenigingen, meestal samengebracht op basis van beroepsindelingen, met als doelstelling vaak min of meer prominent maatschappelijke dienstverlening. Voorbeelden van dergelijke organisaties zijn: Rotary, Lionsclub Zaanstreek, Soroptimistclub Zaanstreek, Odd-fellows, Junior Kamer, Tafelronde en dergelijke. Van al dergelijke clubs bestaan in de Zaanstreek een of meer vertegenwoordigingen.
, onderdeel van de internationale Round Table. In ons land is de eerste club in 1946 door H. Bruna opgericht in Utrecht; in 1948 volgde TR Zaanstreek nr. 12 in 1959 TR Zaanstreek nr. 72.

De clubs hebben maximaal 30 mannelijke leden in de leeftijd tot 40 jaar. Van elk beroep mogen niet meer dan twee vertegenwoordigers lid zijn van een club. Zoals ook bij andere service-clubs worden in regelmatige bijeenkomsten onderling lezingen gehouden, terwijl de organisatie zich inzet voor maatschappelijke doelen. Vanuit de Zaanstreek is in 1956 Tafelronde Waterland nr. 60 gesticht.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/tafelronde.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/16 10:59
  • door jan