's-Hertogenbosch, 27 juli 1952

Angèle van den Thillart

Angèle van den Thillart, beeldend kunstenaar te Zaandam, volgde de Akademie voor Kunst en Vormgeving te 's Hertogenbosch en laat zich inspireren door de mens. Zij doceert tekenen en schilderen bij 'Toonbeeld', Centrum voor Kunstzinnige vorming te Castricum.

De traditie, met andere woorden onze westerse beschaving, is deel van onszelf. Invloeden hiervan zijn nog steeds zicht- en voelbaar. We kunnen deze met nieuwe middelen benaderen waardoor het weer van deze tijd wordt. Het verbeelden van de mens is altijd één van de belangrijkste onderwerpen geweest in de westerse cultuur. Het gaat Angèle in haar werk om de innerlijke waarde, zij wil de emotie van de mens tot uitdrukking te brengen.

Haar onderwerpen zijn mensen en in het bijzonder details. Ze schildert en boetseert fragmenten, voeten, benen, torso’s, monden, delen van gezichten. Dit is duidelijk zichtbaar in een serie tekeningen met als onderwerp benen, een serie voeten uitgevoerd in brons en een serie schilderijen in olieverf met als thema delen van het gezicht. Juist door het detail goed te bekijken ervaart men het totaal en wordt het als het ware abstract.

Het beeld wordt door de handen gevormd, materiaal zoals verf, was en klei stolt als het ware en houdt zo het gevoel vast hetgeen herinneringen oproept. Zij heeft zich laten inspireren door de First Nations uit Canada. Een serie schilderijen is ontstaan met als titel: kwakwaka wa girl. Ze wil de herinnering aan hen levend te houden. Hiervoor ontving zij de Zaanse Tengelprijs voor beeldend kunstenaars in 2011 en 2012.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/thillart.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:08
  • (Externe bewerking)