Krommenie 12 juli 1916 – Heiloo 16 april 2010

Henk Toby, pseudoniem Henk van Vliet, Henk van Noord-Holland, van gereformeerde afkomst, gehuwd met Ida Verkuyl, werkzaam bij het bedrijf van z'n ouders, Toby's Woninginrichting N.V. aan de Zaanweg 119 in Wormerveer. Raakte betrokken bij hulp aan onderduikers en was actief bij de verspreiding van het verzetsblad Vrij Nederland. Nadat een aantal reactieleden zich op basis van hun levensovertuiging niet meer konden conformeren met Vrij Nederland richtten zij Trouw op, lang de grootste illegale krant van Nederland.

Henk Toby werd vanaf maart 1943 als provinciaal leider verantwoordelijk voor de verspreiding van 10.000 Noordhollandse exemplaren per drie weken. Exemplaren die hij met Jaap Boot per rijwiel door de provincie distribueerde. Vanuit de woninginrichtingszaak als thuisbasis onderhielden ze contacten met een Zaans netwerk van gereformeerde en doopsgezinde drukkers en clichémakers als Dirk Kleimanplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigKleiman, Dirk

Koog aan de Zaan, 20 januari 1886 - Waldheim, 15 maart 1945

Dirk Kleiman Hzn, fabrikant, steendrukker, drukkerspatroon, lid van de ARP en de gereformeerde kerk, verzetsstrijder, lid van de groep Kleiman die voor de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers LO-Wormerveer werkte, eigenaar van de drukkerij Litho-Zaanlandia in Zaandijk. De Zaanse verzetsstrijders Kleiman en Brasser hielden zich vanaf het eerste uur bezig met vervalsen en stonden in contact met de Amsterdamse …
die tienduizenden valse persoonsbewijzen, stempels en andere ondermijnende producten over het land verspreidden.

Vanwege zijn verzetswerk werd Toby in februari 1944 door de Haarlemse S.D. gearresteerd. Na een aantal bijzonder ruw verlopende verhoren waarbij hij over z'n rol bij Trouw wist te zwijgen werd hij via Kamp Vught naar concentratiekamp Dachau gevoerd. Ondanks misdaden die Toby later zou benoemen als krankzinnig en onbeschrijflijk, overleefde hij, lijdend aan difterie, de inktzwarte periode en keerde op 31 mei 1945 terug in de Zaanstreek. Toby zette zich naderhand onder meer in voor het Nederlands Dachau-comité.

Henk Toby is:

Lees ook: ’Ik heb gezwegen over Trouw’ waarin Henk Toby op 1 mei 2010 als 93-jarige wordt geïnterviewd voor het dagblad Trouw.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/toby_henk.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:08
  • (Externe bewerking)