van_goghweg

De Vincent van Goghweg omstreeks 1970

Vincent van Goghweg, belangrijke verkeersweg te Zaandam tussen de Provincialeweg en de Westzijde, in oostelijke richting aansluitend op de Prins Bernhardbrug. Het eerste deel van de Vincent van Goghweg, van Westzijde tot Vaart, werd in 1938 aangelegd als J.A. Laanweg.

Eind jaren '50 werd de straat verder doorgetrokken tot aan de Westzijde, toen werd ook de naam gewijzigd. De Vincent van Goghweg kreeg een belangrijke functie in het oost-westverkeer. De naam is uiteraard gekozen in verband met de belendende Schildersbuurt die ouder is.

Kenmerkende gebouwen aan de Vincent van Goghweg zijn het Zaanlands Lyceumplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigZaanlands Lyceum

Openbare scholengemeenschap in Zaandam, sinds 1963 gevestigd aan de Vincent van Goghweg.

In het Zaanlands Lyceum werden een Havo-, een Atheneum- en een Gymnasiumafdeling samengebracht. Het Lyceum kwam in 1920 tot stand door omzetting van de in 1866 opgerichte HBS. In 1963 werd de Handelsdagschool toegevoegd.
, de in 1998 gesloten Speeldoosplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigSpeeldoos, de

Schouwburg-concertzaal aan de Vincent van Goghweg in Zaandam, met ongeveer 700 zitplaatsen, opende haar deuren op 2 januari 1970 na een bouwperiode van drie jaar. De officiële opening geschiedde door mr. F.J. Kranenburg, commissaris van de Koningin in Noord-Holland, door het mechaniek van een speeldoos in werking te stellen. Er was muziek van het Radio Promenade Orkest o.l.v. Jan Schaap.
en de Kantonrechtbank.

Gedurende de periode 2016-2017 onderging de Vincent van Goghweg een uitgebreide herstructurering waarbij de kenmerkende rijen populieren plaats moesten maken voor een beter en veiliger verkeersverloop.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/van_goghweg.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/21 09:14
  • door 66.249.66.67