vlektyphus

In februari 1902 heerste er in de gemeenten Zaandam, Koog aan de Zaan, Zaandijk en Wormerveer een hevige zeer besmettelijk ziekte. Het vermoeden bestond, dat deze ziekte, voorlopig vlektyphus genoemd, was overgebracht door een lading lijnzaad, afkomstig uit Bombay. Reeds verscheidene gevallen hebben zich voorgedaan, waarvan enkele met dodelijke afloop. De besmettelijkheid is zo groot, dat personen, die maar even in aanraking met lijders zijn geweest, dit met de dood moesten bekopen. Het ziekteproces was kort bij hevige aanval. Voor sommige lijders bestond er hoop op herstel.

Door de burgemeester van Koog aan de Zaan zijn publicaties verspreid, waarin op het grote gevaar werd gewezen. Ook de afdeling Zaandijk van Het Witte Kruis verspreidde een circulaire. Te hopen is dat men door verstandige maatregelen en grote voorzichtigheid de ziekte zal weten te bedwingen.

In de loop van 1902 werd bekend dat de vlektyphus in 34 gevallen in de Zaanstreek is voorgekomen waarvan acht personen zijn overleden en 15 hersteld, elf waren nog herstellend. Dat de ziekte zich niet meer heeft uitgebreid is te danken aan de genomen voorzorgsmaatregelen, zoals het desinfecteren door de Gemeentelijke Ontsmettingsdienst van Amsterdam.

De vereniging Het Witte Kruisplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigHet Witte Kruis

Als één van de eerste Kruisverenigingen in het land werd in 1875 te Hilversum de Noord-Hollandse Vereniging tot afwering van epidemische ziekten en tot hulpbetoon tijdens epidemieën Het Witte Kruis gesticht door geneeskundig inspecteur Jacobus Penn van de Geneeskundige raad van Noord-Holland. Er was sprake was van epidemieën en lage levensverwachting. In 1866 brak een grote cholera-epidemie in Nederland uit. De meest gevreesde volksziekte tuberculose en malaria eisten eveneens h…
heeft zich naar aanleiding van het gebeurde tot de minister gewend. Op een vraag van prof. Saltet, antwoordde Den Haag, dat omtrent aard en oorsprong van de ziekte niets met zekerheid geconstateerd was.

Bron: o.a. De Telegraaf 24 februari 1902

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/vlektyphus.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:09
  • (Externe bewerking)