vries_dub_de

Urk 26 december 1944

Zaandammer en organist Dub de Vries verhuisde op jonge leeftijd vanuit Urk naar Wormer waar hij zijn muzikale gaven kon ontplooien in de plaatselijke harmonie. Hij bespeelde daar de bariton-tuba. In zijn militaire diensttijd was hij hoornblazer bij de Prinses Irene Brigade, gelegerd in Schalkhaar, dicht bij de orgelsteden Zwolle en Kampen, en met name in de Bovenkerk te Kampen met de bekende organist Willem Hendrik Zwart werd zijn passie voor het kerkorgel geboren.

Grote voorbeelden waren Piet van Egmond en Feike Asma. Daar, in zijn vrije tijd, werd de aanzet gegeven tot een gedegen orgelstudie. Aanvankelijk was het zelfstudie, maar al spoedig nam hij les bij de Haarlemse organist Teke Bijlsma. Die leerde hem de fijne kneepjes van het vak, en dan met name het begeleiden van solisten en koren, iets wat later zijn grote kracht zou worden.

Zo was hij vele jaren vaste begeleider van het Nieuwedieper Visserskoor uit Den Helder, het Interkerkelijk Gemengd Koor Credo uit Landsmeer en al meer dan 20 jaar van hij het 130 man sterke Zaans Interkerkelijk Mannenkoor uit Zaandam dat onder leiding staat van de van radio en televisie bekende dirigent Jan Quintus Zwart. Zijn grote bekendheid kreeg hij echter met zijn ensemble Sonore met klinkende namen zoals Liselotte Rokyta panfluit, Anja van der Maten hobo en Martin de Deugd viool. Van dit ensemble zijn al zo’n 59 cd’s uitgebracht.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/vries_dub_de.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:08
  • (Externe bewerking)