vrouwenverdrietsluis

Vrouwenverdrietsluis

Sluis te Vrouwenverdrietplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigVrouwenverdriet

Buurtschap in de voormalige gemeente Assendelft, tussen de Vaartdijk en de Provincialeweg Zaandijk-Buitenhuizen, ongeveer ter hoogte van de watertoren, aan het einde van de Communicatieweg. Het buurtje heeft zijn naam waarschijnlijk te danken aan een vroeger daar gelegen herberg. Volgens
tussen de Nauernasche Vaart en de Sluissloot waarmee men onder andere toegang krijgt tot de Delft, de hoofdafwatering van de polder Assendelft. De sluisdeuren worden bediend met behulp van staartbalken aan de zuidelijke deuren. Deze deuren beschikken ook over de rinketten die met smeedijzeren hefbomen geopend kunnen worden. De noordelijke deuren worden met behulp van een schippershaak geopend en gesloten.

Het betreft een enkelkerende schutsluis, de sluis is alleen in staat het vaste peilverschil tussen twee wateren te keren. Het polderniveau zal altijd lager geweest zijn dan het niveau in de Nauernasche Vaart.

De Vrouwenverdrietsluis heeft een draaibrug aan het bovenhoofd van de sluis. De draaibrug bestaat uit twee metalen leggers die op een ijzeren voet met vier armen zijn bevestigd, die in een betonnen blok draait. Het loopvlak is van hout. Ter weerszijden van de brug bij de Weelsluis zijn smeedijzeren leuningen geplaatst die zijn vervaardigd uit standaard delen.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/vrouwenverdrietsluis.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:04
  • (Externe bewerking)