Transportonderneming te Zaandam, voortgekomen uit de Zaanse bedrijven Greuter-Eggenhuizen en Nijboer, beiden hierna beschreven, waarbij het Utrechtse bedrijf Elberts in 1985 toetrad. Greuter-Eggenhuizen transport b.v. was een in 1930 door H. Greuter te Beemster gestart bedrijf. Om klandizie te suggereren werd aanvankelijk met lege kisten op een laadbak gereden. Na enige tijd trad broer Cor tot het bedrijf toe; deze ging in 1931 een zusterbedrijf in Schagen leiden.

In 1937 volgde de overname van de Auto Expeditiedienst Zaandam-Amsterdam van J.J. Boots. In 1938 werd een bedrijfspand met woonhuis aan de Dorpsstraat te Assendelft gebouwd. In 1953 werd de firma Couwenhoven te Westzaan overgenomen, waarmee het vervoer te water aan de activiteiten werd toegevoegd, onder andere dat van Molenaar's Kindermeel. In oktober 1966 volgde omzetting in v.o.f., met de toetreding van de heren J.A. Greuter en A.M. Eggenhuizen en werd de bedrijfsnaam Expeditie- Verhuis- & Transportonderneming Fa. H. Greuter.

In 1966 werd het bedrijfsterrein door aankoop van 2300 vierkante meter grond vergroot; dit deel werd als parkeerterrein ingericht. In juni 1975 trad firmant I.A. Greuter uit en werd de v.o.f. in een bv onder de naam Greuter-Eggenhuizen Transport omgezet. In 1978 werd, als gevolg van een toenemende behoefte aan opslagruimte, het bedrijf naar het industrieterrein te Assendelft verplaatst. In 1979 volgde de fusie met H.Nijboer Verhuis en Transportbedrijf b.v. gevestigd te Zaandam. Dit bedrijf werd in 1928 opgericht door A.J. van der Hoeven. In 1953 kwam H. Nijboer sr. in dienst en gezamenlijk werkten zij met een doorgezaagde T-Ford waarop een bak was gemonteerd. Een tweede vrachtauto werd aangeschaft en men ging verder onder de naam 'Van der Hoeven en Nijboer verhuizingen en transporten v.o.f.

In 1967 trad Van der Hoeven uit en werd hij commanditair vennoot. H. Nijboer jr. werd mede-directeur en onder de naam H. Nijboer en Zoon werden de activiteiten voortgezet. In 1968 werd een deel van de Zwaardemakerfabrieken aan de Oostzijde te Zaandam aangekocht en als garage, opslagruimte en werkplaats ingericht. Dit pand zou in 1977 in vlammen opgaan. In 1972 maakte het bedrijf als eerste gebruik van een verhuislift bij de verhuizing van de Sociale Dienst van Zaandam. In 1976 trok Nijboer sr. zich terug en werd de zaak onder de naam H. Nijboer Verhuizingen en transporten v.o.f. voortgezet. In datzelfde jaar werd het transportbedrijf Tempo uit Haarlem overgenomen.

In 1977 volgde omzetting in bv. In 1978 werd een vestiging geopend in Utrecht, waar de activiteiten werden overgenomen van Expeditiebedrijf firma Gebr. Van Zanten te Beusichem en van H.N. van Dongen. In 1979 volgde de fusie met Greuter Eggenhuizen, aanvankelijk onder de naam NE transport. Greuter Eggenhuizen richtte zich op vervoer en opslag voor de meubel- en papiersector; Nijboer hield zich bezig met verhuizingen, transport van levensmiddelen en ongeregeld vervoer. In 1981 werd een deel van het Simonszcomplex aan de Provincialeweg te Zaandam gekocht.

In 1982 werd het betrokken en werd de naam veranderd in VTZ. In 1985 verzorgde VTZ de verhuizing van patiënten en materiaal van het Zaandamse Johannesziekenhuis naar De Heel te Zaandam. Tevens werd in dat jaar het Utrechtse bedrijf P.J. Elberts bv overgenomen, gespecialiseerd in verhuizingen voor overheids- en semi-overheidsinstanties. In 1987 verwierf het bedrijf 4400 vierkante meter opslagruimte aan de Aris van Broekweg te Zaandam in de voormalige panden van machinefabriek Sombroek.

De verhuiscombinatie houdt zich bezig met bedrijfs- en particuliere verhuizingen: meubel-, project-, en levensmiddelentransport, distributie en opslag van goederen. De financiering geschiedt uit eigen vermogen en bankfinanciering; geïnvesteerd is in onroerend goed en regelmatige uitbreidingen van het rijdend materieel. Geografisch gezien richt VTZ zich op de Randstad, Noord-Holland en Midden-Nederland. Vanaf oktober 1989 wordt de directie gevoerd door de heer W.A. Pieters.

In 1990 beschikte het bedrijf over 40 vrachtwagens met een laadvermogen van 500 ton. De omzet in dat jaar bedroeg f 7,5 mln. en er waren 70 medewerkers bij de Zaanse vestiging in dienst.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/vtz.txt
  • Laatst gewijzigd: 2024/06/13 06:20
  • door zaanlander