Elektrotechnisch adviesbureau en toeleveringsbedrijf te Zaandam. In juli 1942 is het bedrijf als N.C. Waagmeester & Zn opgericht door Piet Waagmeester samen met zijn vader en zijn broer Kees. Het bedrijf was gevestigd op de Dam in Zaandam met gloeilampen, van fietslampjes tot schijnwerperlampen, als belangrijk product. Daarnaast werden koolborstels, theelichtjes en op den duur allerlei huishoudelijke apparaten, wit- en bruingoed en installatiematerialen aan de man gebracht.

Na de oorlog werd het assortiment uitgebreid met elektrische apparaten en elektrotechnische installatiematerialen. De afname geschiedde voornamelijk door elektrotechnische installateurs en detailhandelaren. In 1947 werd een oude boerderij aan de Vinkenstraat als magazijn in gebruik genomen. In 1960 volgde een verhuizing naar een nieuw pand aan de Mauritsstraat in Zaandam.

De juridische vorm veranderde van firma, via NV tot Waagmeester Elektro BV in 1972. In 1974 werd de verkoop van witgoed en overige huishoudelijke apparatuur afgestoten en schakelde men compleet over op de technische sector, waarbij het zwaartepunt kwam te liggen op het adviseren van en leveren aan elektrotechnische installatiebedrijven, zelfinstallerende industrieën en overheidsinstellingen in Noord- en Zuid-Holland.

In 1981 overleed Piet Waagmeester als gevolg van een langdurige ziekte. Gerrit Verweel, reeds langer procuratiehouder en adjunct directeur, nam het roer tot 1984 over en zette de ingeslagen weg voort met een extra accent op het onderwerp techniek. Daarna namen Karel Engelenberg en Jacq v.d. Schaaf, als interim team, de directie op zich. De weg naar de industriële klant werd definitief ingeslagen.

Vanaf 1985, bij het aantreden van Hans Koek, werd naast lichttechniek nog meer aandacht besteed aan industriële technieken en werd tot een concept van marktbenadering van klanten en producten gekomen. Deze gaat uit van een klantendoelgroep waarbij naast installateurs, de industrie en industrie-gerichte bedrijven een belangrijk aandeel in aandacht en omzet zijn. Kennis, communicatie en informatie zijn naast de traditionele logistiek de thema’s waarmee de markt benaderd werd.

Burgemeester Ruud Vreeman opende op 16 december 2004 het nieuwe Waagmeester bedrijfspand gevestigd aan de Ronde Tocht 36 in Zaandam.

Het leveringsprogramma omvatte: elektrotechnische installatiematerialen; verlichtingsarmaturen en lichtbronnen; besturingscomponenten zoals industriële besturingscomputers (PLC°s); software ten behoeve van de PLC-technieken, pneumatiek-componenten en de exclusieve import voor Nederland van gebouwbeheersystemen (homesystems). In 1990 bedroeg de omzet f 12 miljoen en waren 30 medewerkers bij het bedrijf in dienst.

Onder de naam Elauma Waagmeester bundelden in 2011 Elauma en Waagmeester hun krachten. Elauma Waagmeester telt filialen in Den Haag, Barendrecht en Zaandam.

Elauma Waagmeester is lid van de Imagro groep, opgericht in 1961 als onafhankelijke groothandelsgroep in Nederland met tien elektrotechnische groothandelaren en 18 verkoopkantoren. Door een gezamenlijk artikelbestand en dito inkoopafspraken worden afnemers door heel Nederland geleverd tegen concurrerende condities. De Imagro groep is aangesloten bij Imelco, de Europese groep van onafhankelijke Elektrotechnische groothandelaren.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/waagmeester1.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:05
  • (Externe bewerking)