weer

Waterweg te Zaandam-Oost, tussen en min of meer evenwijdig aan de Gouw en de Watering. De Weer is een afsplitsing van de Watering; ook de tegenwoordige straat langs het water heet de Weer. De naam Weer voor een sloot is uitzonderlijk: Weer is namelijk een in geheel Noord-Holland voorkomende aanduiding voor een weiland tussen twee sloten. Ook in de Zaanstreek kwam deze naam meermalen voor, soms vernoemd naar de eigenaar van het land.

Bij verkoop veranderde men soms de naam, zo werden te Assendelft het Symon Claesenweer het Aemt Jan Cillenweer en het Pieter Jan Aemtsweer het Lyclaessenweer. Ook werden zij genoemd naar hun ligging, zoals het Halerweer of grootte zoals het Langhe Laenerweer. Wanneer het water de Weer ontstond is niet bekend. Nabij het zuidelijke einde van de Weer lagen de Weersloot en het Weerpadplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWeerpad

Voormalig (kerk)pad van de Oostzaner kerk naar de Zuiddíjk te Oostzaandam: te Zaandam draagt een kort deel van dit pad tussen Poelenburg en de sloot de Watering nog steeds deze naam. Te Oostzaan werd de naam veranderd in Kerkstraat en te Zaandam in P.J. Troelstralaan.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/weer.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:09
  • (Externe bewerking)