wfc

WFC

De Wormerveersche Football Club WFC, gevestigd in Wormerveer en opgericht op 1 november 1907 is voortgekomen uit twee clubs, Olympia en Sparta. Tot 1916 werd gebruik gemaakt van terreinen van de gemeente Wormer. In 1916 verhuisde WFC naar Het Sportpark achter het station in Wormerveer, het latere Saenden-complex. Een periode die in sportief opzicht zeer succesvol was. Het seizoen 1917/1918 bracht WFC aan de top van het Nederlandse voetbal, de 1e klasse. Het verblijf was van korte duur, in 1921 volgde degradatie naar de tweede klasse. Waarna WFC geleidelijk aan de naam van de eeuwige tweedeklasser opgespeld kreeg.

Grote Bloei

De vereniging maakte niettemin grote bloei door, de behoefte aan een grotere accommodatie bleek urgent. Op basis van een strak financieel beleid en grote zelfwerkzaamheid werd op 30 september 1934 een nieuw complex aan de Noordse Balk in gebruik genomen. Aanvankelijk werd dit complex gehuurd, in 1944 werd tot aankoop besloten. WFC manifesteerde zich daardoor als één van de weinige Zaanse verenigingen met een eigen accommodatie. Het complex werd in de loop der jaren regelmatig verbeterd. Met het Paviljoen, gebouwd in 1959 en vergroot in 1990, het Jeugdhonk gebouwd in 1975 en nieuwe kleedkamers, tot stand gekomen in 1986 en naast drie velden, twee trainingsvelden en een trainingsloods.

In 1936 werd een jeugdafdeling opgericht, kinderen onder de 12 jaar werden in de gelegenheid gesteld in clubverband te voetballen. Na de oorlogsjaren ontwikkelde de pupillenafdeling zich snel. De voortdurende inzet van vele leden en het grote aantal activiteiten dat werd georganiseerd, vormde een grote aantrekkingskracht op de jeugd in Zaanstad-Noord.

In 1950 volgde degradatie naar de derde klasse. Dankzij de introductie van het betaald voetbal keerde WFC in 1955 terug in de tweede klasse. De sportieve prestaties bereikten in het begin van de 60-er jaren een dieptepunt. In 1962 werd de degradatie naar de vierde klasse een feit. Het duurde tot 1969, vooraleer de kampioensvlag werd gehesen. Na opnieuw een degradatie naar de vierde klasse in 1976, brachten de 80-er jaren grote successen voor het eerste herenelftal. Aan de basis hiervan stond een unieke juniorenlichting met zeer veel talent. Na kampioenschappen en promotie in 1981, 1983 en 1988 werd in 1989 de hoofdklasse bereikt. Aan deze periode bewaren velen onvergetelijke herinneringen.

Veel spelers beëindigden hun loopbaan of vertrokken naar andere clubs waarop WFC terug viel in de derde klasse. Het damesvoetbal zette WFC, dankzij sportieve prestaties van een hoog niveau, landelijk op de kaart. Op 1 juli 2003 fuseerden de Wormerveerse voetbalverenigingen WFC en QSC. De verenigingen besloten samen door de gaan op het WFC-complex onder de naam V.V. Fortuna Wormerveer.

Lees of download:

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/wfc.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:02
  • (Externe bewerking)