In de houtbouw benaming van de planken die bij een spits toelopend dak aan weerszijden van de gevel zijn gelegd tot aan de nok, waar ze elkaar bij de Makelaarplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigMakelaar

Jisp Bekroning van de houten gevel van vele Zaanse huizen. Een verticaal balkje boven aan de top, waar windveren en waterborden samenkomen. Hoewel bedoeld als versteviging van de nokconstructie, werden de makelaars vooral bekend als versieringselement van de 17e eeuwse en latere woningen. De afbeelding rechts laat zien dat de (rietgedekte) sporenkappen van de dorpsbebouwing in Jisp halverwege de 17e eeuw vrijwel huis aan huis met een makelaar waren afgewerkt.
ontmoeten. Bij de windveren sluiten zich de waterborden aan, die over de buitenste dakpannen liggen. Dienen deze laatste tegen inwatering. Het doel van de windveren is te voorkomen dat de wind onder de dakpannen (of het riet) komt, waardoor deze zouden afwaaien. In de Zaanse houtbouw werden de windveren dikwijls uitgeschulpt.

Enkele typen Zaanse windveren naar een tekening van Th. van der Koogh
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/windveren.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:03
  • (Externe bewerking)