Zaandam, 29 januari 1860 - Amsterdam, 20 oktober 1949

Marie Wybrandi 1860-1949

Maria Ybellina Wybrandi genoot haar opleiding tot pianiste aan de klassieke piano-cursus van Leonard J. van Loenen te Amsterdam, bij Daniël de Lange voor muziektheorie en in zang bij Christina Veltman. Op 17-jarige leeftijd trad zij voor het eerst als soliste op in de oude Parkzaal onder leiding van W. Stumpff te Amsterdam, en verder op concerten te Utrecht, Nijmegen, Leiden, Haarlem en Leeuwarden.

Jaarlijks gaf zij concerten te Amsterdam, die in vele opzichten steeds goed geslaagd waren, met medewerking van solisten als Messchaert, Rogmans, Catharina van Rennes, H. W. Hofmeester, Jo Kempees, Timner, Paul Haase, Isaye, Dina Beumer e.a. Voorts trad zij meermalen op in soirées bij aanzienlijke ingezetenen van Amsterdam in vereniging met vermaarde buitenlandse artisten als Ernst von Possart, bij wiens voordracht van Tennyson's 'Enoch Arden' zij de muzikale begeleiding componeerde.

Sinds 1 Maart 1877 gaf Marie Wybrandi les en nog altijd vervult de zestigjarige pedagoge haar werk in 1937 met volle toewijding en veerkrachtige energie.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/wybrandi_marie.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:03
  • (Externe bewerking)