De nv Zaanlandse Zakkenhandel K. de Boer Jz. werd opgericht op l maart 1928, toen Klaas de Boer Jz. (1883-1972) uittrad als medewerker van de Fa. de Boer & Cote Koog. Het bedrijf werd gevestigd in de voormalige celluloidfabriek Hollandia van A.N. Honig aan het Hellingpad in Koog aan de Zaan. Dit pand werd echter in 1930 weer verlaten na de aankoop van een groter pand, het pakhuis Europa aan de Jan Bestevaerstraat.

In 1937 kwam de zoon van Klaas, Jan Willem (1917), in de zaak. In 1941 werd het pand Asia naast de Kogersluis aangekocht van de NBM, waardoor men ook kon vervoeren over water (De Zaan). De voornaamste taak van de zakkenhandel bestond toen uit het kopen van leeggekomen zakken van grondstoffen van de Zaanse fabrieken (zoals lijnzaad, grondnoten, mais en cacao), deze te reinigen, te repareren en eventueel van een merk te voorzien voor de koper, die de zakken dan weer gebruikte voor zijn eindproducten, zoals veevoeder, granen, kunstmest, gepelde rijst, soda en zout.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam de handel nagenoeg stil te liggen door gebrek aan aanvoer van grondstoffen. Zakken werden toen op statiegeld gesteld en het werk was voornamelijk het reconditioneren van deze zakken voor de Rijksbureaus in Den Haag, voor Zaanse en Groninger gortpellers en voor melkpoederfabrieken in het hele land. Na de oorlog herleefde de handel en kwam ook de import uit Engeland en de Scandinavische landen weer op gang. Er werden toen ook nieuwe zakken geïmporteerd uit België, India en Pakistan.

De kopers waren voornamelijk Zaanse bedrijven, maar ook werd veel aan collega's verkocht waarvoor wekelijks de beurzen van Amsterdam en Rotterdam werden bezocht. In 1951 werd bij het bestaande pand Asia een geheel nieuw pand gebouwd aan de Zaan, dat naar het oorsprongland van jute Bengalen werd genoemd. Achter het in 1949 in bezit gekregen pand Grutterij aan het Sluispad werd in 1964 een nieuwe loods neergezet, terwijl nog in 1967 naast de sluis een nieuwe drukkerij werd gebouwd.

De werkzaamheden van het bedrijf waren inmiddels gewijzigd. De handel in gebruikte zakken werd gestopt. Naast het leveren van nieuwe zakken van papier, kunststoffen en ook nog altijd jute, werd het bedrukken hiervan de voornaamste activiteit. Ook worden zakken van afnemers in voorraad gehouden en na bedrukking geleverd als een extra vorm van dienstverlening.

In 1963 trok K. de Boer zich op 80-jarige leeftijd terug en in 1977 werd J.A.E. Verkade (1942), schoonzoon van J.W. de Boer, mededirecteur. In 1972 werd de nv omgezet in een bv, terwijl in 1982 de zaak werd gesplitst in K. de Boer Jz. Beheer bv en bv Zaanlandse Zakkenhandel. Laatstgenoemde bv ging toen over in handen van J.A.E. Verkade. J.W. de Boer trad af als directeur en werd commissaris. Eind 1989 ging ook de Beheer bv over naar J.A.E. Verkade. Bij beide bv's werkten toen 10 personen.

Zie ook: Zakkenhandelplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigZakkenhandel

Onder zakkenhandel in de oorspronkelijke betekenis moet worden verstaan: de handel in zakken, vervaardigd uit jute, katoen, vlas en andere geweven stoffen, voor de verpakking van grondstoffen en eindproducten in hoeveelheden van 50 tot 100 kilogram. De zakkenhandel is ontstaan toen in het midden van de vorige eeuw grote hoeveelheden grondstoffen, zoals oliezaden, rijst en cacao in zakken werden geïmporteerd voor de industrie in opkomst. In die tijd leverde het voormalige Brits-Indi…
.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/zaanlandse3.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:08
  • (Externe bewerking)