zaans_museum

Het Zaans Museum is in 1998 geopend om onderdak te verlenen aan het Zaanse erfgoed en is gelegen aan het Schansend 7 te Zaandam, in de directe nabijheid van De Zaanse Schans. In 2009 volgde uitbreiding in de vorm van de Verkade Experience. Drie locaties op de Zaanse Schans zijn nauw verbonden met het museum: de Kuiperij, het Jisperhuisje en Wevershuis, evenals het Czaar Peterhuisje in het centrum van Zaandam.

Het Zaans Museum toont vele cultuurhistorische en streekgebonden collecties over de woon- en industriële cultuur. In 2015 verwierf het museum een schilderij uit de Zaanse periode 4 juni tot 8 oktober 1871 toen de Franse impressionist Claude Monetplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigMonet, Oscar-Claude (Claude)

Parijs 14 november 1840 – Giverny 5 december 1926

Beeldend kunstenaar, kunstschilder.

Claude Monet woonde vier maanden, van 2 juni tot 8 oktober 1871 met zijn vrouw Camille Doncieux en hun vierjarig zoontje Jean in Zaandam. Het gezin verbleef in hotel De Beurs op de Dam. Toen de Frans-Duitse oorlog (1870-1873) uitbrak, was de Fransman om de dienstplicht te ontlopen naar Londen uitgeweken. Daar werd hij attent gemaakt op de toen voor schilders aantrekkelijke Zaanst…
de Zaanstreek bezocht vanwege haar idyllische verschijning, getiteld 'De Voorzaan en de Westerhem'.

Juni 2017 stelde het Zaans Museum haar collectie van rond 32.000 objecten online beschikbaar. Via uitgebreide zoekmogelijkheden maakt u kennis met het Zaanse erfgoed.

Een uitgebreide verhandeling over het ontstaan en bijzonderheden rond het Zaans Museum leest u op Wikipedia.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/zaans_museum.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:06
  • (Externe bewerking)