Koog van de Zaan, 6 februari 1868 - Rhenen, 16 juli 1923

Beeldend kunstenaar, kunstschilder. Jan Adam Zandleven werkte tot zijn 34e jaar voor de verffabriek van zijn vader, Thomas Zandleven. Deze had hem belet een bestaan als kunstenaar te kiezen.In 1902 kwam het, mede hierdoor, tot een breuk met zijn familie. Hij vestigde zich in het oosten van ons land, achtereenvolgens in Gorssel, Hengelo (Gelderland), Putten en Rhenen.

Het gezin woonde op het Jan Bestevaerpad 290 in Koog aan de Zaan. Hij was bevriend met de Zaanse Jan Carbaat (1866-1925). Hoewel hij autodidact was, werden zijn kwaliteiten snel erkend. Zo kreeg hij steun van de bekende kunstdeskundige Henk Bremmer, terwijl de Utrechtse schilderijenhandelaar P. Gerbrands hem een contract aanbood dat hem van financiële zorgen ontlastte. Sindsdien ontwikkelde Zandleven zich tot een kunstenaar met een geheel eigen stijl en visie.

Doorgaans wordt hij tot de Pointillisten gerekend, schilders die het beeld op hun doek opbouwen door het dicht opeen plaatsen van vele kleine kleurvlekken. Schilderijen van de Zaanstreek zijn van Zandleven niet bekend. Zijn werk bevindt zich in bijvoorbeeld het Rijksmuseum in Amsterdam en het Kröller-Müller in Otterlo dat ruim 20 van zijn werken bezit.

Bezoek ook het Online museum Jan Adam Zandleven.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/zandleven.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:04
  • (Externe bewerking)