Koog aan de Zaan, 12 september 1909 – Zeist, 21 februari 1977

Albertus Admiraal, wethouder voor de Anti Revolutionaire Partij in Zaandam van 1945 tot 1949. Nadien burgemeester van Enkhuizen en later Bussum. Admiraal werd geboren te Koog in een protestants gezin.

Tijdens de tweede wereldoorlog was hij voorzitter van de Districts Commissie Illegaliteit Zaanstreek. In 1943 kreeg het werk ten behoeve van onderduikers een grote uitbreiding. Boekhandelaar Willem Brinkman, meubelhandelaar Klaas Pos, bakker G. Dekker en kantoorbediende Albert Admiraal kwamen in Zaandam aan de top van de landelijke organisatie voor hulp aan onderduikers (LO).

In september 1944 was hij lid van de Zaanse voedselcommissie verder bestaande uit de heren Admiraal, de Vries, Bruggeman en Dirkmaat. Medewerking in Wormerveer verleenden de firma's Simon de Wit en Albert Heijn, waar goederen konden worden opgeslagen. Tegen kostprijs werden de levensmiddelen verdeeld onder onderduikers, kosthuizen en medewerkers.

Na de oorlog kwam hij in de nood-gemeenteraad van Zaandam; daarna werd hij wethouder. Zijn betrekking als buitenlands correspondent van Verkade gaf hij op voor de politiek. Van 1949 tot 1966 was hij burgemeester van Enkhuizen, van 1966 tot zijn pensionering in 1974 burgemeester van Bussum. Hij overleed in zijn laatste woonplaats Zeist.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/admiraal.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:08
  • (Externe bewerking)