boer_jan_adriaan

Den Helder 17 oktober 1902 - Zaandam 26 april 1989

Kunstschilder, woonde en werkte in Weesp, Alkmaar, Amsterdam en Den Ilp, maar voornamelijk toch in Zaandam. De Boer bezocht de tekenschool in Weesp waar hij les kreeg van de kunstschilder Jacobus Jan (Jac) Koeman. Nadat hij in 1920 verhuisde naar Zaandam volgde hij lessen bij Willem Jansen waar hij in aanraking kwam met andere Zaanse schilders als Jaap Kaal, Kees Koning en Arie van Mever.

Om zichzelf van een broodwinning te voorzien werd hij aanvankelijk huisschilder, maar zijn vrije tijd besteedde hij aan de schilderkunst. Hij werd bekend als tekenaar en schilder van landschappen, stadsgezichten (sneeuw) en stillevens. Zijn werk wordt gekenmerkt door een zekere verstildheid en soberheid van kleur. De Boer wordt expressionistisch tonalist genoemd, of ook een neo-romantische stemmingsschilder.

De Boer wordt gezien als de nestor van de Zaanse schilders. Zijn kenmerkende Zaanse tonen vormden voor vele Zaanse kunstenaar een nieuwe richting. Uit dat specifieke kleurgebruik, dat door sommigen als somber wordt omschreven, spreekt als het ware de sfeer die men in oude Zaanse huizen terug ziet.

Van vernieuwing in zijn werk was door de jaren heen nauwelijks sprake. Hij is zich naar zijn aard en karakter aan zijn eenmaal verworven genre trouw gebleven. Velen houden van zijn somber lijkende werkstukken, waaruit een sfeer spreekt die men in zijn oude Zaanse huis terugvond.

Diegenen die de voorkeur geven aan iets kleuriger, gaan voorbij aan de hoge kwaliteit van zijn oeuvre, dat zowel in zijn Zaanse landschappen als in zijn schaarse stillevens en Parijse stadsgezichten een eigen visie verraadt, waar hij volledig achter stond en waarin hij altijd zichzelf is gebleven. Dit was een grote verdienste van deze bescheiden kunstenaar.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/boer_jan_adriaan.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:05
  • (Externe bewerking)