boer_jan_adriaan

Den Helder 17 oktober 1902 - Zaandam 26 april 1989

Kunstschilder, woonde en werkte in Weesp, Alkmaar, Amsterdam en Den Ilp, maar voornamelijk toch in Zaandam. De Boer bezocht de tekenschool in Weesp waar hij les kreeg van de kunstschilder Jacobus Jan (Jac) Koeman. Nadat hij in 1920 verhuisde naar Zaandam volgde hij lessen bij Willem Jansenplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigJansen, Willem

Amsterdam, 3 mei 1892 - Westzaan, 20 juli 1969

Beeldend kunstenaar, kunstschilder, aquarellist, tekenaar en graficus van vooral etsen, maar ook litho's. Willem Jansen kreeg zijn opleiding aan de Quelinnusschool, de Hendrik de Keyserschool en de Kunstnijverheidsschool te Amsterdam; ook studeerde hij korte tijd onder leiding van prof. A.J. Derkinderen aan de Rijksacademie aldaar. Hij woonde en werkte in Amsterdam, Wormerveer, Koog in de
waar hij in aanraking kwam met andere Zaanse schilders als Jaap Kaalplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigKaal, Jaap

Zaandijk, 23 oktober 1893 - Wormer, 6 maart 1960

Jakob (Jaap) Kaal, beeldend kunstenaar, schilder en tekenaar. Zijn landschappen, stillevens en portretten zijn van expressionistische aard en worden gekenmerkt door sober en somber kleurgebruik. Jaap Kaal behoorde tot een groep Zaanse schilders, o.a. Cor Dik, Arie van Mever, Wim Steijn en Cornelis Koning die een vrijwel apart staande school vormden.
, Kees Koning en Arie van Meverplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigMever, Arie van

Zaandam 27 januari 1899 - Heiloo 25 april 1978

Adriaan Pieter (Arie) van Mever, beeldend kunstenaar, kunstschilder, aquarellist, tekenaar, graficus en concertzanger. Arie van Mever ontving zijn opleiding aan de Rijksacademie voor beeldende kunsten in Amsterdam van 1923 tot 1929. Bovendien studeerde hij aan het Conservatorium, eveneens in Amsterdam, en volgde hij de opleiding tot onderwijzer.
.

Om zichzelf van een broodwinning te voorzien werd hij aanvankelijk huisschilder, maar zijn vrije tijd besteedde hij aan de schilderkunst. Hij werd bekend als tekenaar en schilder van landschappen, stadsgezichten (sneeuw) en stillevens. Zijn werk wordt gekenmerkt door een zekere verstildheid en soberheid van kleur. De Boer wordt expressionistisch tonalist genoemd, of ook een neo-romantische stemmingsschilder.

De Boer wordt gezien als de nestor van de Zaanse schilders. Zijn kenmerkende Zaanse tonen vormden voor vele Zaanse kunstenaar een nieuwe richting. Uit dat specifieke kleurgebruik, dat door sommigen als somber wordt omschreven, spreekt als het ware de sfeer die men in oude Zaanse huizen terug ziet.

Van vernieuwing in zijn werk was door de jaren heen nauwelijks sprake. Hij is zich naar zijn aard en karakter aan zijn eenmaal verworven genre trouw gebleven. Velen houden van zijn somber lijkende werkstukken, waaruit een sfeer spreekt die men in zijn oude Zaanse huis terugvond.

Diegenen die de voorkeur geven aan iets kleuriger, gaan voorbij aan de hoge kwaliteit van zijn oeuvre, dat zowel in zijn Zaanse landschappen als in zijn schaarse stillevens en Parijse stadsgezichten een eigen visie verraadt, waar hij volledig achter stond en waarin hij altijd zichzelf is gebleven. Dit was een grote verdienste van deze bescheiden kunstenaar.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/boer_jan_adriaan.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:05
  • (Externe bewerking)