Zaandam 27 januari 1899 - Heiloo 25 april 1978

Adriaan Pieter (Arie) van Mever, beeldend kunstenaar, kunstschilder, aquarellist, tekenaar, graficus en concertzanger. Arie van Mever ontving zijn opleiding aan de Rijksacademie voor beeldende kunsten in Amsterdam van 1923 tot 1929. Bovendien studeerde hij aan het Conservatorium, eveneens in Amsterdam, en volgde hij de opleiding tot onderwijzer.

Om zijn gezin te onderhouden werkte hij aanvankelijk als onderwijzer in Koog aan de Zaan. Als schilder maakte hij portretten, meestal in opdracht, stillevens en bloemstukken, in naturalistische, enigszins naar het expressionisme neigende, trant. In 1960 bood de gemeente Zaandam hem een ere-tentoonstelling aan.

In 1965 kreeg hij de medaille van de Maatschappij 'Arti et Amicitiae', waarvan hij van 1946 tot 1966 bestuurslid was. Het was niet zijn enige functie: Van Mever was bestuurslid van de stichting Diogenes in Amsterdam en van enkele rijksinstellingen, zoals het Voorzieningsfonds voor kunstenaars en de Commissie voor het verstrekken van ere-gelden aan bejaarde kunstenaars.

Voorts was hij lid van de Aankoopcommissie van kunstwerken voor de Zaangemeenten en schreef hij regelmatig over beeldende kunstenaars in het Zaanse dagblad De Typhoon. Arie van Mever was vooral ook musicus. Hij zong tien jaar als bas in het Nederlands Kamerkoor o.l.v. Felix de Nobel en trad vele malen solistisch op. Zo zong hij in de Scala van Milaan en op de festivals van Edinburgh, Salzburg en Biarritz, terwijl hij ook de baspartij in de Mattheus Passion vertolkte in uitvoeringen waaraan bijvoorbeeld Kathleen Ferrier en Peter Pears meewerkten. In de Zaanstreek trad hij als solist op voor de Zaanse Kunstkring en bij het Zaans Bachkoor. In zijn latere woonplaats Heiloo werd Arie van Mever benoemd tot ereburger.

Arie van Mever is de tweelingbroer van dirigent Piet van Mever en de zoon van Pieter van Mever.

  • mever.txt
  • Laatst gewijzigd: 2018/04/29 15:18
  • door zaanlander