buitenhuizen_buurtschap

Buurtschap in de gemeente Zaanstad, direct aan het IJ en later het Noordzeekanaal Buitenhuizen, gelegen aan de zuidkant van Assendelft, in Polder Buitenhuizen. De poldernaam komt van een stuk land, een landtongpolder, gelegen buiten de dijk in het IJ. Vermoedelijk is de plaats ouder is dan de polder, een duiding voor de huizen, net buiten de dijk gelegen.

De buurtschap groeide vanuit het Zuideinde tegenover Buitenhuizerbraak, een oude waterplas van een dijkdoorbraak, later De Braak genoemd. De buurtschap leek tot een lintdorp uit te groeien doch door de aanleg van het Noordzeekanaal in de 19e eeuw is het nooit zover gekomen. Een deel van de buurtschap verdween er door.

Recreatiegebied Spaarnwoude, deel uit makend van de gemeente Velsen, omvat het zuidelijke deel van de polder. Het kleinere noordelijke deel bleef over als buurtschap onder de naam Zuideinde. Het aantal huizen nam in de loop van de 20e eeuw toe. Het oorspronkelijke zuideinde van Assendelft wordt gevormd door de buurtschap Zuideinde waarin Buitenhuizen overloopt. Met Buitenhuizen wordt niet alleen de bewoning aan de Dorpsstraat bedoeld maar ook een deel van het gebied langs de Zeedijk, Kanaalweg en de provinciale weg N247. Tussen Nauerna en Buitenhuizen in is het veer pont Buitenhuizen te vinden, varend tussen Buitenhuizen en de ten oosten van Polder Buitenhuizen gelegen Houtrakpolder.

  • buitenhuizen_buurtschap.txt
  • Laatst gewijzigd: 2017/01/03 13:20
  • door zaanlander