bullekerk

Alom gebruikte volksnaam voor de Westzijderkerk te Zaandam. De Bullekerk is een kruiskerk, met ongelijke armen, die werd gebouwd tussen 1637 en 1640 op de resten van een Spaanse schans. De naam Bullekerk herinnert, evenals een beeldje op het kerkplein, aan een dramatische gebeurtenis uit 1647. zie: Stiers Wreedheid. De Bullekerk was de tweede kerk die de hervormden bouwden na de Oostzijderkerk.

Hervormden uit Westzaandam kerkten in de Oostzijderkerk, maar na een conflict in 1633 over een nieuw te benoemen predikant besloten de Westzaandammers een eigen kerk te bouwen. De financiering daarvan was de bron van een hoogoplopend conflict. De Westzaandammers hadden formeel recht op eenderde van de bezittingen van de Oostzijderkerk en de Oostzaandammers moesten voor tweederde meebetalen aan de kosten van een begraafplaats van de nieuwe kerk, Het conflict liep zodanig uit de hand dat de hulp van musketiers uit Amsterdam werd ingeroepen om de orde te herstellen. Uiteindelijk kon de kerk worden gebouwd en de eerst beroepen predikant was Godefridus Lamotius, die er 23 maart 1641 zijn intree-rede hield.

Beeld voor de kerk. Foto Jan Lapère

De naam Bullekerk ontstond nadat een stier boer Jacob Egh aanviel. Zijn hoogzwangere vrouw snelde haar man te hulp, maar werd op de horens genomen. Zowel de boer als zijn vrouw stierven ter plekke. Tijdens de gebeurtenis beviel de vrouw van een kind, dat daarna nog negen maanden heeft geleefd.

De kerktoren werd in 1798, tijdens de Franse Tijd overgedragen aan de burgerlijk gemeente Westzaandam overgedragen. In 1898 was de bouwkundige staat van de kerk zodanig dat de vraag werd gesteld: afbreken of renoveren. Voor dat laaatste werd besloten en begin 1899 kon dank zij giften van particulieren de kerk worden hersteld. In 1911 werd de kerktoren hersteld, die in zeer slechte toestand verkeerde.

De Protestantse gemeente Zaandam heeft de kerk tot 26 mei 2019 in gebruik gehad. Daarna werd het gebouw eigendom van de stichting Stadsherstel. De naam wordt omgedoopt tot Cultureel Centrum Bullekerk. Voor speciale kerkdiensten mag de protestantse gemeente tien keer per jaar van het kerkgebouw gebruik blijven maken.

Externe link:

Website Stadsherstel over De Bullekerk

  • bullekerk.txt
  • Laatst gewijzigd: 2019/06/17 14:09
  • door jan