bulthuis

Groningen 30 oktober 1750 - Amsterdam 29 mei 1801

Topografisch belangrijk kunstenaar, maakte een tiental (veel gereproduceerde) tekeningen van en in de Zaanstreek. Jan Bulthuis kwam in de tekenkunst terecht via de behangselschilderijplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigBeschilderde behangsels

Wandbekleding, ontstaan als laatste fase van het 18e-eeuwse streven om met textiel de behaaglijkheid binnenshuis op te voeren. Men wenste daar in het koude jaargetijde niet meer dik gekleed te gaan, daarom verving men de slecht brandende schouw door de
. Hij kreeg aan de Amsterdamse Tekenacademie lessen van J . Andriessen en bekwaamde zich in stads- en dorpsgezichten in Oost-Indische inkt.

Door zijn werk verwierf hij bekendheid, mede daarom werd hem gevraagd de illustraties te verzorgen van de Beschrijving der Zaanlandsche Dorpen van Adriaan Loosjesplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigLoosjes, Adriaan

Westzaandam 15 april 1689 - 20 maart 1767

Adriaan Adriaanszoon Loosjes, houtkoper, predikant aan de Fries Doopsgezinde gemeente te Westzaandam, vooral bekend geworden als auteur van Beschrijving van de Zaanlandsche dorpen, Oostzaan, Oostzaandam, Westzaan, Westzaandam, Koog aan de Zaan, Zaandijk, Wormerveer, Westknollendam en Nauerna, uitgegeven Haarlem 1794; heruitgave 's-Gravenhage 1968.
. Acht gravures naar zijn tekeningen zijn als illustraties gebruik. De tekeningen die hij hiervoor maakte, gelden als de betrouwbaarste topografische afbeeldingen van de Zaanstreek uit de tijd vóór de fotografie.

Van Bulthuis zijn 17 tekeningen in de collectie van het Gemeentearchief Zaanstad opgenomen, waarvan sommige door bekende graveurs op de plaat zijn gezet.

Bulthuis werkte voornamelijk in Amsterdam en de Zaanstreek. Hij maakte ook een aantal tekeningen zonder opdracht. Van een aantal van zijn tekeningen zijn ook ingekleurde exemplaren bekend.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/bulthuis.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:05
  • (Externe bewerking)