bulthuis

Groningen 30 oktober 1750 - Amsterdam 29 mei 1801

Topografisch belangrijk kunstenaar, maakte een tiental (veel gereproduceerde) tekeningen van en in de Zaanstreek. Jan Bulthuis kwam in de tekenkunst terecht via de behangselschilderij. Hij kreeg aan de Amsterdamse Tekenacademie lessen van J . Andriessen en bekwaamde zich in stads- en dorpsgezichten in Oost-Indische inkt.

Door zijn werk verwierf hij bekendheid, mede daarom werd hem gevraagd de illustraties te verzorgen van de Beschrijving der Zaanlandsche Dorpen van Adriaan Loosjes. Acht gravures naar zijn tekeningen zijn als illustraties gebruik. De tekeningen die hij hiervoor maakte, gelden als de betrouwbaarste topografische afbeeldingen van de Zaanstreek uit de tijd vóór de fotografie.

Van Bulthuis zijn 17 tekeningen in de collectie van het Gemeentearchief Zaanstad opgenomen, waarvan sommige door bekende graveurs op de plaat zijn gezet.

Bulthuis werkte voornamelijk in Amsterdam en de Zaanstreek. Hij maakte ook een aantal tekeningen zonder opdracht. Van een aantal van zijn tekeningen zijn ook ingekleurde exemplaren bekend.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/bulthuis.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:05
  • (Externe bewerking)