Zaandam 1934 - Alkmaar, 11 november 1989

Journalist, kunstrecensent Jan de Carpentier kreeg een opleiding tot onderwijzer maar begaf zich in de journalistiek. Daarbij specialiseerde hij zich in het recenseren van klassieke muziek en beeldende kunst. Zijn Muzikale notities, jaren achtereen verschenen in dagblad De Typhoonplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigTyphoon, Dagblad voor de Zaanstreek

Dagblad, oorspronkelijk illegaal verzetsblad, aanvankelijk uitgegeven door De Typhoon bv te Zaandam, later door uitgeversmaatschappij Midden Noord-Holland, Damiate Holding Haarlem. Het eerste exemplaar van De Typhoon verscheen op 12 oktober 1944 en werd uitgebracht door de Rooms Katholieke Centrale, RKC, zie ook:
, waaraan hij 28 jaar verbonden bleef, als wel in Het Parool, getuigden van grote deskundigheid.

De Carpentier vertaalde voorts boeken over chemie en werktuigbouw, stelde de bulletins samen voor de Stichting de Zienagoogplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigZienagoog

Expositie- en kunstuitleencentrum, ooit gevestigd aan de Westzijde 39 te Zaandam, daarvoor in de voormalige Synagoge aan de Gedempte Gracht in Zaandam.

De voorgeschiedenis van Stichting de Zienagoog nam een aanvang in Zaandijk, waar in het door Wim Krijt beheerde
te Zaandam, was voorzitter van de afdeling Noord-Holland van de Nederlandse Vereniging van Journalisten en maakte van 1986 tot zijn overlijden deel uit van de Alkmaarse gemeenteraad als fractielid van 'Stadsbelang'.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/carpentier3.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:09
  • (Externe bewerking)