chatillon

1342 - Schoonhoven, 19 mei 1381

In de vroege geschiedenis van de Zaanstreek, met name die van de heerlijkheid Zaanden, Westzaan, Krommenie en Krommeniedijk, speelden verschillende leden van het adellijke geslacht Chatillon als graven van Bloys een rol. Zaanden werd te zamen met het Land van Wijk, Wijk aan Zee, Wijk aan Duin en Spaarnwoude, als Het Land van Bloys aangeduid.

Jan van Chatillon graaf van Bloys, overleden in 1381, was door zijn moeder, Johanna van Henegouwen, een kleinzoon van Jan van Beaumont. Hij bekleedde een belangrijke plaats aan het hof van Albrecht van Beieren, tijdens wiens afwezigheid hij van 1359 tot 1360 en van 1363 tot 1364 het landsbestuur in Holland en Zeeland voerde. In 1356 erfde hij van Jan van Beaumont diens Hollandse en Zeeuwse goederen, waaronder Zaanden, naast bijvoorbeeld ook Schoonhoven, Gouda en Tholen.

Bij zijn overlijden in 1381 kwamen deze bezittingen aan zijn jongste broer Guy van Chatillon graaf van Bloys, door Adriaan Loosjes vermeld als Gwije van Castillion. Deze was een slecht financier, hij verkocht Bloys in 1391 aan Lodewijk van Tourraine van Orleans. Zijn enige zoon, Lodewijk van Chatillon graaf van Bloys, graaf van Dunois, was in datzelfde jaar kinderloos overleden. Na Guy's dood in 1397 vielen zijn lenen, waaronder dus Zaanden, weer toe aan de grafelijkheid.

Meer over Jan van Blois op Wikipedia

  • chatillon.txt
  • Laatst gewijzigd: 2018/06/18 16:28
  • door zaanlander