Oudendijk, 1911 - Santpoort 31 juli 1991

Journalistiek tekenaar Gerrit Dekker is geboren te Oudendijk, een dorp op de monumentale West-Friese Omringdijk. Hij moest van zijn vader bouwvakker worden maar omdat hij pittig kon tekenen mocht hij naar de ambachtsschool waar hij negens haalde voor vaktekenen en handtekenen. Hij vertrok 16 jaar oud naar de Zaanstreek om reclametekenaar te worden bij o.a. Bruijnzeel en Verkade.

Voor dagbladen als De Zaanlanderplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigZaanlander, De

In de Zaanstreek, tot 1992, verschijnend ochtendblad, onderdeel van de Verenigde Noordhollandse Dagbladen in Alkmaar. Het blad werd opgericht door J.C. Peereboom in Wormerveer, die in november 1886 het Algemeen Advertentieblad De Zaanlander, weekblad voor Zaandam, Koog aan de Zaan, Zaandijk, Wormerveer, Westzaan en Krommenie liet verschijnen. De edities van 1886 tot 1922 zijn
, De 7000 en De Typhoonplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigTyphoon, Dagblad voor de Zaanstreek

Dagblad, oorspronkelijk illegaal verzetsblad, aanvankelijk uitgegeven door De Typhoon bv te Zaandam, later door uitgeversmaatschappij Midden Noord-Holland, Damiate Holding Haarlem. Het eerste exemplaar van De Typhoon verscheen op 12 oktober 1944 en werd uitgebracht door de Rooms Katholieke Centrale, RKC, zie ook:
, de Alkmaarse Courant, het Dagblad voor West-Friesland, Het Vrije Volk, Vrij Nederland en De Telegraaf tekende hij mooie plekjes in het Noord-Hollandse landschap: hij was journalistiek tekenaar. Zo stelde hij zich voor: 'Dekker van De Telegraaf'. Op de voorpagina van De Telegraaf stond dagelijks een cartoon van zijn hand. Daarnaast schetste hij statige gebouwen in West-Friesland, markante figuren uit Waterland, stille straatjes in de Zaanstreek en minstens zoveel malen vereeuwigde hij de meespelenden van het amateurtoneel.

Zijn werkzame peri­ode was van 1929 tot 1983. Na z'n pensionering heeft hij een aantal jaren op Curaçao gewoond. Hij overleed op 31 juli 1991 in Sant­poort.

Lees meer over Gerrit Dekker op Zaanse Verhalen.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/dekker4.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:05
  • (Externe bewerking)