Oudendijk, 1911 - Santpoort 31 juli 1991

Journalistiek tekenaar Gerrit Dekker is geboren te Oudendijk, een dorp op de monumentale West-Friese Omringdijk. Hij moest van zijn vader bouwvakker worden maar omdat hij pittig kon tekenen mocht hij naar de ambachtsschool waar hij negens haalde voor vaktekenen en handtekenen. Hij vertrok 16 jaar oud naar de Zaanstreek om reclametekenaar te worden bij o.a. Bruijnzeel en Verkade.

Voor dagbladen als De Zaanlander, De 7000 en De Typhoon, de Alkmaarse Courant, het Dagblad voor West-Friesland, Het Vrije Volk, Vrij Nederland en De Telegraaf tekende hij mooie plekjes in het Noord-Hollandse landschap: hij was journalistiek tekenaar. Zo stelde hij zich voor: 'Dekker van De Telegraaf'. Op de voorpagina van De Telegraaf stond dagelijks een cartoon van zijn hand. Daarnaast schetste hij statige gebouwen in West-Friesland, markante figuren uit Waterland, stille straatjes in de Zaanstreek en minstens zoveel malen vereeuwigde hij de meespelenden van het amateurtoneel.

Zijn werkzame peri­ode was van 1929 tot 1983. Na z'n pensionering heeft hij een aantal jaren op Curaçao gewoond. Hij overleed op 31 juli 1991 in Sant­poort.

Lees meer over Gerrit Dekker op Zaanse Verhalen.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/dekker4.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:05
  • (Externe bewerking)