Durgerdam, 25 april 1884 – Zaandam, 3 april 1982

Maria Johanna Dik, groeide op in Monnickendam, waar haar moeder een winkeltje dreef. Zij trouwde met Arend Everhard, die werkzaam was bij de Artillerie Inrichting. Het paar vestigde zich in de Russische Buurt in Zaandam.

Maria was actief in de SDAP*, en zette zich in voor de vrouwenemancipatie. Ze richtte leesclubs op in Noord-Holland, waar zij eens per week fietsend heenging. Ze zat in de Propaganda-commissie onder vrouwen van het gewest Noord-Holland Noord, en werd in december 1924 op de Gewestelijke vrouwenvergadering bij acclamatie herkozen (verwijzing vanuit Delpher). In december 1938 was ze voorzitter van de vrouwenvergadering van het gewest Alkmaar (verwijzing vanuit Delpher).

Politiek leven

In juni 1931 trad ze voor de SDAP aan als tweede vrouwelijke raadslid van Zaandam. Tijdens deze raadsperiode zat ze in de Commissie voor de Geneeskundige Dienst. Bij de ingebruikname van het nieuwe Gemeenteziekenhuis in de Frans Halsstraat pleitte zij ervoor dat er in het oude consultatiebureau op de Zuiddijk nog 1x per week spreekuur gehouden zou worden. Zij vond het voor jonge moeders met hun baby en eventuele peuter(s) te ver lopen naar de andere kant van de stad.

In 1935 stond ze op de lijst bij Provinciale Staten-verkiezingen voor de Kieskring Zaandam, maar ze werd niet gekozen. In februari 1939, tijdens verkiezingen voor de gemeenteraad en voor Provinciale Staten, was ze voorzitter van het stembureau in de Vinkenstraat. Ook nam ze in dat jaar zitting in de Commissie Voorlichting van de gemeenteraad, en stond ze op nummer 7 op de SDAP-verkiezingslijst.**

Maria was geheelonthouder - lid van de Blauwe Knoop – en stemde in 1932 tegen het op de openbare weg verstrekken van zwak-alcoholische dranken, en stemde er ook tegen dat er alcoholische dranken geschonken mochten worden in het Volkspark.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/everhard.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:05
  • (Externe bewerking)