Zaandam, 14 december 1908 - 11 december 1993

Jouke Fris (Jouk), beeldend kunstenaar te Zaandam en later Koog, autodidact, kunstschilder en tekenaar van landschappen, portretten en Bijbelse onderwerpen. Leerling van Cor Dikplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigDik, Cor

Zaandijk, 10 augustus 1906 – Amsterdam, 15 juni 1975

Cornelis (Cor) Dik, beeldend kunstenaar, kunstschilder, aquarellist, etser en tekenaar van landschappen, portretten, stillevens en vooral van mensen in hun doen en laten. Cor Dik was autodidact, maar wist zich te ontwikkelen tot een technisch bekwaam kunstenaar. Hij werkte onder meer in Zaandijk, Haarlem, Loosdrecht, Ede, Amsterdam en sinds 1965 in Ilpendam en gaf enige tijd les aan de Rietveld Academie te Amsterdam.
. Een rijke variatie kenmerkt zijn zowel figuratief als later abstracte werk. Hij produceerde mozaïeken, etsen, aquarellen, reclame-tekeningen en muurschilderingen. Sterk was hij ook in zijn stillevens; de kleurschakeringen waren krachtig van toon. Incidenteel voerde hij decoratieve klussen voor opdrachtgevers uit.

Als kind tekende hij graag. Na de ambachtsschool werd hij als schildersleerling aangenomen bij de broers de Carpentier aan de Stationsstraat te Zaandam. Hij behaalde zijn lerarenakte schilderen en een akte tekenen in 1936. In 1935 zette hij de schoolopleiding voor het schildersvak op aan de Ambachtsschool P.W. Jedelooschool aan de Westzijde te Zaandam. Daar leidde hij 38 jaar lang verschillende huis-, decoratie- en kunstschilders op.

Jouk Fris was ook muzikaal en regelmatig te vinden op de orgelbank van verschillende kerken in de Zaanstreek, waar hij niet alleen de samenzang begeleidde maar ook concerten gaf. Als gemeenteraadslid van Koog aan de Zaan vertegenwoordigde hij de Samenwerkende Christelijke Organisaties. In 1939 was hij kandidaat voor Provinciale Staten Noord-Holland.

Jouk Fris werd als voorzitter benoemd bij de schilderskring De Zaende en was lid van de Amsterdamse beroepsvereniging St. Lucas. Fris, die de verstilling en de sfeer van intimiteit goed wist weer te geven, overleed in 1993.

Lees meer over Jouk Fris op Zaanse verhalen door Ruud Meijns.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/fris_jouke.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:08
  • (Externe bewerking)