Het in 1905 geopende Gemeenteziekenhuis aan de Paul Krugerstraat te Wormerveer

Het Gemeentelijk Ziekenhuis in Wormerveer werd gebouwd in 1905 dankzij de inspanningen van huisarts P.C. Korteweg. Het ziekenhuis bestond bij opening uit twee kamers met zes bedden, een eenpersoonskamer en een operatiekamer. Het functioneerde als ziekenhuis tot 1968, daarna nog tien jaar als kraamkliniek; de polikliniek functioneerde daarna als dependance van De Heel.
Het beddenhuis werd later uitgebreid en in 1945 kwam er ook een verloskamer met opnamecapaciteit voor twaalf kraamvrouwen. Operaties werden tot 1945 verricht door de Amsterdamse chirurg Backer. Na 1945 werd er geopereerd door chirurgen uit het Gemeenteziekenhuis te Zaandam, geassisteerd door de plaatselijke huisartsen die ook narcose toedienden.

In 1967 raakte het ziekenhuis zijn vergunning kwijt, waarna het nog tot midden jaren tachtig als kraamkliniek functioneerde. Het markante gebouw werd daarna gesloopt om plaats te maken voor een seniorenflat.

Naar dr. Pieter Cornelis Korteweg is de Doctor Kortewegstraat vernoemd ter hoogte van het voormalige Gemeenteziekenhuis.
In het Zaans Medisch Centrum is de Korteweg Kliniek gevestigd, een professionele kliniek voor specialistische medische zorg met een zeer divers aanbod van behandelingen, variƫrend van de behandeling van obesitas tot en met de begeleiding bij het stoppen met roken.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/gemeenteziekenhuis_wormerveer.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/19 10:53
  • door jan