gemeenteziekenhuis_frans_halsstraat

Het Gemeente Ziekenhuis in 1935. Bron Gemeentearchief Zaanstad

Voormalig streekziekenhuis in de Schildersbuurt van Zaandam. Het ziekenhuis werd in 1931 in gebruik genomen om aan de stijgende vraag naar zorg te kunnen voldoen.
Aan het begin van de 20e eeuw had patiëntenzorg vooral plaats in kleine plaatselijke ziekenhuisjes, zoals bijvoorbeeld in Assendelft en Wormerveer. Een groot probleem was het gebrek aan ruimte om operaties uit te voeren. Door de voortschrijdende medische wetenschap en de ontwikkeling van medische apperatuur werd de behoefte aan een modern ziekenhuis steeds nijpender.
In 1928 nam de gemeenteraad een voorstel aan om een nieuw Gemeente Ziekenhuis te bouwen. De kosten werden op een half miljoen gulden geraamd. Een voor die tijd enorm bedrag. In 1929 nam de gemeenteraad het definitieve besluit.

Het gebouw ontworpen door Architect Jan Schipper in de stijl van de Amsterdamse School, werd december 1931 geopend en bood plaats aan totaal 138 bedden met de mogelijkheid om naar 168 bedden uit te breiden. In Zweedse barakken met 26 bedden konden patiënten met besmettelijke ziekten, zoals TBC, behandeld worden.
De telefooncentrale was dag en nacht bereikbaar dankzij drie lijnen.

Het ziekenhuis heeft dienst gedaan tot 1965. De patiëntenzorg ging over naar het Juliana ziekenhuis aan. Het gebouw deed nog enige tijd dienst voor sociaal-geneeskundige instellingen onder de naam Dr. Van Raaltencentrum. Nadat die vertrokken waren stond het het gebouw geruime tijd leeg en werd het gekraakt door jongeren op zoek naar huisvesting.

In 1995 werd het verbouwd tot appartementencomplex, ontworpen door de Architectenbureau Paul Carree en Wim Wester. Het ging verder onder de naam dr. C.H.W. van Raaltenpark, vernoemd naar de laatste geneesheer-directeur.

Zie ook: Gezondheidszorg in de 20e eeuw

Externe link:

Website Van Raaltepark

  • gemeenteziekenhuis_frans_halsstraat.txt
  • Laatst gewijzigd: 2019/05/20 09:34
  • door jan