Koog aan de Zaan 16 november 1908 - Haarlem 20 december 1993

J.W. Groesbeek Bron: Gemeentearchief Zaanstad

Mr. Johan Willem Groesbeek, Rijksarchivaris van Noord-Holland, geruime tijd voorzitter van Zaans Schoon en redacteur van De Zaende. Groesbeek heeft een aantal publikaties over de geschiedenis van de Zaanstreek op zijn naam. Na een middelbare school-opleiding te Amsterdam en Zaandam studeerde hij rechten aan de Gemeente Universiteit te Amsterdam. Zijn historische interesse in met name de middeleeuwen werd belangrijk gevoed door de geschiedenisleraar Sipke Lootsma te Zaandam.

Na korte tijd in een advocatenpraktijk te hebben gewerkt kwam hij als volontair bij het gemeente-archief te Amsterdam, later bij het Rijksarchief te Haarlem. In dezelfde tijd volgde hij te Utrecht colleges over de middeleeuwse geschiedenis. In 1943 werd hij waarnemend rijksarchivaris met onder meer ook de bescherming van Noordhollandse kunstschatten tot taak en in 1947 werd hij officieel tot rijksarchivaris benoemd.

Groesbeek schreef verscheidene artikelen in het maandblad De Zaende. Belangrijke publicaties zijn voorts: Bestuursaangelegenheden en problemen rond de samenvoeging van Oost- en Westzaandam in: Zaandam 150 jaar stad en Bestuur en rechtspraak. Voorts stelde hij onder andere een boek samen over middeleeuwse kastelen in Noord-Holland en geschiedenissen over Amstelveen, Heemstede, Heemskerk, Bennebroek, Vogelenzang en het Huis te Kleef.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/groesbeek.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:06
  • (Externe bewerking)