Oorspronkelijk, tot 2002, tot het Koninklijke Ahold-concern behorend restaurant aan de Kalverringdijk op de Zaanse Schans. Het met een terras aan de Zaan gelegen specialiteiten-restaurant is gevestigd in het herbouwde weeshuis van Westzaan, daterend van 1717, dat in 1716 gebouwd werd voor een bedrag van nog geen f 1250,-, een herbouwd 18e eeuws vleethuis uit Koog aan de Zaan waarin 's winters het scheepsgerei van een walvisvaarder werd opgeborgen, en het 19e eeuwse pand, afkomstig van Oostzijde 10 van de firma Zegers uit Zaandam.

Zoals uit deze opsomming blijkt is de naam 'In de hoop op de Zwarte Walvis' kortweg: De Walvis, niet zó maar gekozen, want ook enkele elementen van het interieur zullen herinneren aan de tijd dat de Zaanlanders actief deelnamen aan de walvisvaart.

Het Hoofdgebouw

Wat het interieur van het hoofdgebouw betreft, komt eerst de grote zaal of Gelagkamer, met serre genaamd de Luif in zicht. Het piece de milieu in deze zaal is de grote smuiger, bezet met paarse tegels met Bijbelse voorstellingen. In het midden bevindt zich een tegeltableau voorstellende Salomo's oordeel. De tegenoverliggende wand is geheel betegeld met witte tegels waarin een groot Bijbels tableau, voorstellende 'Het vinden van Mozes' en een klein tableau betrekking hebbend op de eerste steenlegging van een huis aan het Bakkerspad te Zaandam. Tegen deze wand hangt een sierbord, waarop aangegeven de geschiedenis van het weeshuis te Westzaan.

Rond de smuiger staand, een vuurwand met ketel, haardplaat, houtbak, doofpot, zwavelstokkendoos, haardgereedschap enz. Tegen de wand een aantal Delftse borden en historische prenten. De verlichting bestaat uit geëlektrificeerde olielampen.

Het houtwerk aan stijlen, balken en zoldering is geschilderd in zogenaamde appelbloesem-kleur. Van de serre uit heeft men een prachtig gezicht op de Gortershoek. Beneden bevindt zich nog een ander zaaltje:

De Regentenkamer

In deze kamer met een gewelfd plafond is een authentieke Assendelver kast ingebouwd, afkomstig van een pand uit Koog aan de Zaan. De kamer, bestemd voor de ontvangst van kleine gezelschappen is in overeenstemming met eerstgenoemde kast in blauwe tint geschilderd. Aan de muur prenten die betrekking hebben op de torenval van Westzaan.

Grote zaal boven, het Blauwe End

Deze zaal heeft een zodanig volume, dat hier een groot gezelschap kan worden ontvangen van 60 personen. Er is een gewelfd plafond. Een tweetal wanden zijn betegeld, deels met blauwe gefigureerde tegels en tegeltableaux met voor stellingen van molens en schepen, deels met witte tegels. Tegenover de schoorsteenwand, boven de deuren naar het Beste End, is een stuk houtsnijwerk aangebracht, voorstellende een schelp, omrankt met druiventrossen, waar doorheen een lint met opschrift Oud Saandam. Ook hier langs de houten wanden enkele historische prenten. In het midden een muurkast of glazen servieskast.

Kleine zaal boven of het Beste End

Dit zaaltje heeft dubbele deuren, zodat het kan worden verbonden met de grote zaal. De aankleding is gelijk aan deze.

Het Vleethuis

Zoals reeds vermeld, diende het vleethuis om scheepsgerei op te bergen. De vloer bestaat uit plavuizen. Het geraamte van het gebouw is donker-bruin gesausd. De tussengelegen houten wandvlakken behouden de natuurlijke bruine kleur.

De Commandeurskamer op de bovenverdieping heeft een hoog plafond en is voorzien van een luchtverversings-installatie. De vloer is van donker gebeitst hout. Ook hier bestaat de verlichting uit koperen scheepslantaarns, terwijl aan de wanden scheepskaarten, scheepsmodellen enz. zijn opgehangen.

De Terrassen

Aan de oostzijde van het hoofdgebouw, dus aan de zijde van de Kalverringdijk: een bescheiden terras, met vierkante vakken, met motieven, uitgevoerd in kleine steentjes. Aan de westzijde uitziende op de Zaan, de Gortershoek en de molens: een groter terras waar plaats is voor ongeveer 100 bezoekers. Aansluitend aan dit terras zijn twee kleine siertuinen in oud-Zaanse stijl aangelegd. Vooral om het feit, dat door het karakter van het restaurantbedrijf het interieur niet voor belangstellenden verborgen blijft, verhoogt het geheel zonder twijfel de belangstelling in de Zaanse Schans.

  • hoop1.txt
  • Laatst gewijzigd: 2017/06/06 09:51
  • door zaanlander