kinderboerderijen

Landelijk bestaan er ongeveer 250 kinderboerderijen, op- en ingericht met het educatieve doel om bij de toenemende verstedelijking zowel kinderen als volwassenen vertrouwd te maken en te houden met de omgang met dieren.

Door de bij de Nederlandse Stichting Kinderboerderijen aangesloten instellingen worden jaarlijks meer dan 8 miljoen bezoekers ontvangen. In de Zaanstreek is een belangrijke kinderboerderij gevestigd in Zaandam (Darwinpark, De Weer 31). Wormer heeft een kleine kinderboerderij aan de Fortuinstraat ('t Weidje) en in Zaandijk bevindt zich de dierenspeelweide De Hoppesack (Rooswijk).

De Zaandamse kinderboerderij kon in mei 1967 worden geopend en was een schenking van Ahold aan de Zaanse jeugd. In 1987 is de boerderij aanzienlijk uitgebreid, wederom dankzij een gift van Ahold bij het 100-jarig bedrijfsbestaan. Door inspanningen van de Junior Kamer konden bij de boerderij een kapberg, een werkplaats en een educatieve ruimte worden gerealiseerd. De gemeente Zaanstad draagt in belangrijke mate bij in de jaarlijkse lasten.

In het complex zijn alle soorten landbouwhuisdieren vertegenwoordigd. Bovendien wordt een aantal rassen in stand gehouden, die (vrijwel) uit het landschap verdwenen. Het aantal bezoekers steeg tot 80.000 (1989). Jaarlijks vinden er evenementen plaats zoals Paaseieren zoeken, schaapscheerders- en hooifeesten, een geitenkeuring en een 'troeteldierenshow' de kerstviering in de stal met levende dieren trekt steeds honderden bezoekers.

De kinderboerderij aan het Darwinpark is van Pasen tot de eerste week in oktober 's morgens (10-12 uur) en 's middags (14-17 uur) geopend.

  • kinderboerderijen.txt
  • Laatst gewijzigd: 2016/07/01 10:40
  • door jan